Συχνά μάλιστα περίτεχνα γεωμορφολογικά καπρίτσια αποδίδουν παραδοξότητες σωστά στολίδια.
Που σε αφήνουν να απορείς με τη μαεστρία του Δημιουργού.
Για δίδυμες παραλίες ο λόγος, ένας όρος που περιλαμβάνει πολλές φορές αρκετά πράγματα εντός του.
«Δίδυμες» αποκαλούν κάποιες φορές οι νησιώτες μας το τοπίο που σχηματίζουν δύο γειτονικά ακρωτήρια. Διπλανές παραλίες που χωρίζονται από κάποιο βράχο συχνότερα, αποτελώντας κολπίσκους ή όρμους.
Εμείς εδώ θα μιλήσουμε για τις άλλες δίδυμες παραλίες, αυτές που χωρίζονται από μια στενή λωρίδα γης, αφήνοντας μπρος θάλασσα, πίσω θάλασσα!
Μια αμμουδιά με δυο ακρογιάλια δηλαδή, συχνά με διπλό όνομα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που κατοικεί κι αυτό στον τόπο μας.
Ακόμα καλύτερα, οι δίδυμες ακτές έχουν συχνά τελείως διαφορετικό προφίλ. Δεν είναι δηλαδή καθόλου σπάνιο τη μία να τη δέρνει το κύμα και στην άλλη να συναντάμε μια παράξενη νηνεμία...
Κολώνα στην Κύθνο
Το φυσικό κόσμημα της πάντα γραφικής Κύθνου δεν είναι καθόλου μυστικό. Είναι η γνωστότερη παραλία του νησιού, στη δυτική πλευρά του και πολύ κοντά στη χώρα, απαθανατισμένη σε περισσότερες φωτογραφίες απ’ όσες θα μπορούσε κανείς να μετρήσει.
Οι δίδυμες αυτές παραλίες δημιουργούνται από μια αμμουδερή γέφυρα που ενώνει την Κύθνο με το γειτονικό νησάκι του Αγίου Λουκά. Κρυστάλλινα νερά, καταγάλανο χρώμα, χρυσαφένια άμμος και αυτό το αμφίπλευρο της παραλίας κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα.
«Βασίλισσα» τη λένε οι ντόπιοι και όχι άδικα. Η χιλιοτραγουδισμένη αυτή γλώσσα γης με τη δύστροπη χερσαία πρόσβαση σου φανερώνει δυο ξεχωριστές παραλίες εκατέρωθεν της στεριάς, βάζοντάς σε σε δίλημμα.
Απάνεμες και οι δύο, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο με μια ακόμα πιο ιδιαίτερη ενέργεια που σε παρασύρει. Προσθέστε στο φυσικό κάλλος και το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και έχετε μια πραγματική Βασίλισσα του Αιγαίου που θα σας μείνει αξέχαστη.
Μπάλος στα Χανιά
Τι να πρωτοπεί κανείς για την ονειρική λιμνοθάλασσα του Μπάλου; Αυτό το φυσικό παραμύθι της Κρήτης που σε φέρνει κατευθείαν στην… Καραϊβική! Ο διάσημος στα πέρατα του κόσμου Μπάλος σε περιμένει με τα ρηχά νερά του να σου πει ιστορίες που δεν θα ακούσεις πουθενά αλλού.
Η αμμουδερή παραλία στα βορειοδυτικά της Κισσάμου εκτείνεται με γενναιότητα ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας και το ακρωτήρι Τηγάνι στον νομό Χανίων. Όλα εδώ είναι αποτέλεσμα της πάντα γαλήνιας λιμνοθάλασσας, που συνθέτει ένα φυσικό υπερθέαμα που δεν μπορεί να ξεχαστεί.
Εξωτικός είναι ο Μπάλος, σχεδόν τροπικός, με γαλαζοπράσινα νερά, λευκή άμμο και άπλετη φυσική ομορφιά. Τα νερά είναι ρηχά και ζεστά, η άμμος χρωματίζεται ροζ από θρυμματισμένα κοχύλια εκεί που σκάει το κυματάκι και το τοπίο δεν έχει όμοιό του πουθενά στον ελλαδικό χώρο.
Το ειδυλλιακό σκηνικό ολοκληρώνεται με αυτό το θάλασσα μπροστά, (λιμνο-)θάλασσα πίσω. Η θέα είναι εδώ αξεπέραστη, μια τροπική νότα μέσα στη μεσογειακή σαγήνη της Κρήτης.
Σίμος στην Ελαφόνησο
Ξανά μια ελληνική παραλία όπου οι συστάσεις περιττεύουν. Στο νότιο τμήμα λοιπόν του νησιού, ακριβώς απέναντι από τα Κύθηρα, υπάρχει μια δίδυμη παραλία που σε περιμένει για να σε καθηλώσει με την ομορφιά της.
Επίγειος παράδεισος, αναμφίβολα, απαρτίζεται από τη μικρή παραλία (Μικρός Σίμος), τον Φράγκο, και τη μεγάλη παραλία (Μεγάλος Σίμος), το Σαρακήνικο. Ή Τσερατσίνικο για τους ντόπιους. Λευκές απέραντες αμμουδιές, ενδημική βλάστηση και γαλαζοπράσινα νερά είναι εδώ η συνταγή της επιτυχίας.
Μιας επιτυχίας με ξεκάθαρα εξωτικές νότες. Προσθέστε τους πανύψηλους αμμόλοφους και το κεδρόδρασος που αγκαλιάζει τις δυο παραλίες και έχετε την πλήρη εικόνα του θαύματος.
Ελαφόνησος σημαίνει για τους περισσότερους Σίμος. Και ο Σίμος είναι συνώνυμο των καλύτερων στιγμών που μπορεί να μας χαρίσει η ελληνική παραλία...
Πόρτο Τιμόνι στην Κέρκυρα
Εδώ έχουμε ένα ακατέργαστο διαμάντι, μια παρθένα δίδυμη παραλία της Κέρκυρας που παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Κι όμως, τα κρυστάλλινα νερά της και η ομορφιά που χαρίστηκε απλόχερα μάς καλούν να την ανακαλύψουμε. Έστω κι αν κουραστούμε λίγο.
Με φόντο τους υπέροχους και καταπράσινους λοιπόν λόφους που το τυλίγουν, το Πόρτο Τιμόνι, στα βορειοδυτικά του νησιού, κάτω από τον Αφιώνα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να επιλέξεις για διακοπές το Νησί των Φαιάκων.
Δίδυμες παραλίες είναι ουσιαστικά που χωρίζονται από μια γλώσσα γης. Το Πόρτο Τιμόνι είναι η μεγαλύτερη, αυτή που κλέβει συνήθως τον φωτογραφικό φακό, αφήνοντας το Λιμνί σε δεύτερη μοίρα. Νερά στο φάσμα του γαλάζιου και του πράσινου και λευκό βοτσαλάκι απαρτίζουν και τις δύο παραλίες.
Το χαρακτηριστικό εδώ είναι πως οι δυο απάνεμοι και παρθένοι αυτοί κολπίσκοι έχουν τελείως διαφορετική θερμοκρασία νερών. Με τα πόδια κατηφορίζεις από το χωριό, μέσω κακοτράχαλων και δυσπρόσιτων πολλές φορές μονοπατιών, μόλις αντικρίσεις όμως τη δίδυμη παραλία όλα τα βάσανα δίνουν τόπο στην αγαλλίαση της ψυχής...
Άγιος Σώστης στη Σέριφο
Σε άλλη μια παραλία με καρτ-ποσταλικές προδιαγραφές, μεταφερόμαστε στο βορειοανατολικό άκρο της Σερίφου αυτή τη φορά, κοντά στη χώρα, για να δούμε μια χρυσαφένια αμμουδιά στα πόδια του ομώνυμου ξωκλησιού. Μια λωρίδα γης κόβει στα δύο τα διάφανα νερά, συνθέτοντας μια από τις ομορφότερες παραλίες ενός νησιού που ούτως ή άλλως φημίζεται για τα άγρια και παρθένα ακρογιάλια του.
Ο Άγιος Σώστης δεν είναι τόσο γνωστός όσο άλλα στολίδια της Σερίφου, είναι όμως εξίσου όμορφος. Η άμμος ενώνει τη στεριά με τη βραχονησίδα όπου είναι χτισμένη η εκκλησιά, δημιουργώντας δυο εντελώς διαφορετικά σκηνικά.
Η τραχιά παραλία στα αριστερά (Βορεινό Πλακωτό) με τα βράχια και τα μεγάλα βότσαλα δέρνεται αλύπητα από τον καιρό. Η πλαζ στα δεξιά είναι άλλη ιστορία. Άμμος και βοτσαλάκι, απάνεμη και φιλική, είναι εκεί όπου μαζεύεται όλος ο κόσμος για να χαρεί τον Άγιο Σώστη.
Ανοργάνωτη είναι και κατάλληλη για χαλάρωση και ηρεμία. Τα κρυστάλλινα νερά και τα αρμυρίκια που προσφέρουν γενναιόδωρα τη σκιά τους ολοκληρώνουν το υπέροχο του πράγματος...
Πρασονήσι στη Ρόδο
Εδώ έχουμε ένα σωστό φαινόμενο: ένα νησί τον χειμώνα που το καλοκαίρι γίνεται χερσόνησος! Το δημοφιλές Πρασονήσι είναι ένα αλλόκοτο αλλά πανέμορφο δημιούργημα της φύσης. Αυτή η στενή λωρίδα γης που το συνδέει με τη Ρόδο, χωρίζοντας ουσιαστικά το Καρπάθιο Πέλαγος στα δύο, τον χειμώνα σκεπάζεται πλήρως από τη θάλασσα.
Οι δύο κόλποι που σχηματίζονται εκατέρωθεν το καλοκαίρι προσφέρουν και ένα διαφορετικό σκηνικό στον λουόμενο, ο οποίος απομένει να επιλέξει αν θέλει γαλήνια (αριστερή πλευρά) ή φουρτουνιασμένη θάλασσα (δεξιά).
Τα νερά είναι ωστόσο πεντακάθαρα και στις δύο πλευρές του γεωλογικού αυτού σχηματισμού στα νοτιοδυτικά της Ρόδου, που πέρα από δημοφιλές σημείο για μπάνιο, είναι και ένας σημαντικός βιότοπος με ιδιαίτερο περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον.
Αυτό το αμμουδερό μονοπάτι μήκους μισού χιλιομέτρου δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό σε κάθε πλευρά. Στα αριστερά βλέπεις κόσμο να λιάζεται αμέριμνος στη νηνεμία και στα δεξιά ανθρώπους να κάνουν windsurfing και kitesurfing μέσα σε μεγάλα κύματα!
Βοϊδοκοιλιά στη Μεσσηνία
Το στολίδι της μεσσηνιακής γης είναι κι αυτό μια δίδυμη παραλία ουσιαστικά, ένα χαρακτηριστικό που παραβλέπουν κάποιες φορές οι περιγραφές. Αυτό το χώρισμα από αμμόλοφους σχηματίζει δυο γαλαζοπράσινες θάλασσες, αν και είναι αλήθεια πως η μία, η «παράξενη», μαγνητίζει όλα τα βλέμματα.
Εδώ δεν είναι μόνο τα φυσικά θέλγητρα, όπως το ιδιαίτερο σχήμα, οι σχεδόν λευκοί αμμόλοφοι και τα κρυστάλλινα νερά με τις πολλαπλές αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, που κλέβουν την παράσταση. Αλλά και τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις δύο άκρες, που συνθέτουν ένα πραγματικά πρωτοφανές σκηνικό.
Το καμάρι της Μεσσηνίας είναι αναμφισβήτητα μια από τις ωραιότερες και πιο ξεχωριστές παραλίες της χώρας μας. Μισοφέγγαρο, κοιλιά ή «Ω», όπως κι αν δεις το σχήμα του, ο εκπληκτικός κολπίσκος με την ψιλή άμμο που λέμε Βοϊδοκοιλιά χωρίζεται από τη διπλανή λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας με μια σειρά εντυπωσιακών αμμόλοφων.
Η ομορφιά της σχεδόν μυθικής παραλίας σε ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά χωρίς να εγκαταλείψεις την Πελοπόννησο. Και το καλύτερο της υπόθεσης; Πως εξίσου όμορφο είναι και το... θάλασσα πίσω, καθώς ο υγροβιότοπος της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας είναι κι αυτός επίγειος παράδεισος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου