Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Xωρίς ιατρούς, εν μέσω πανδημίας, έχουν μείνει εδώ και αρκετούς μήνες οι κάτοικοι πολλών χωριών της Πιερίας!


 Χωρίς γιατρούς την Τετάρτη τα νοσοκομεία στην Αττική - Προχωρούν ...
Ερώτηση της βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) Μπ. Σκούφα


Χωρίς γιατρούς έχουν μείνει οι κάτοικοι σε πολλά χωριά της Πιερίας, καθώς οι ιατροί που υπηρετούν στα περιφερειακά ιατρεία έχουν μετατεθεί στα Κέντρα Υγείας της παραλιακής ζώνης της Πιερίας, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι -στην πλειοψηφία τους- κάτοικοι χωριών όπως Σκοτίνα, Ρυάκια, Παντελεήμονας, Παλαιόστανη, Νέα Έφεσος, να έχουν μείνει κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού αφού ο ιατρός δεν πηγαίνει ούτε μια φορά το 15νθημερο.


Οι τουλάχιστον ατυχείς χειρισμοί της Κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση των δημοσίων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από ιατρικό προσωπικό, όπως επισημαίνει σε ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Μπέττυ Σκούφα, όταν την ίδια ώρα σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων Covid – 19 στην Πιερία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για άμεση στελέχωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας στο νομό. Η κα Σκούφα ζητά απαντήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τους λόγους για τους οποίους ερημώθηκαν τα χωριά της Πιερίας από ιατρικό προσωπικό και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου- εάν υπάρχει- έτσι ώστε να στελεχωθεί η περιφέρεια και να μην κινδυνεύει η υγεία των πολιτών.

Η ενίσχυση και η δημιουργία νέων δομών Π.Φ.Υ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Με το ν. 4486/2017 «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στην πράξη τη σημασία που αποδίδει στο θεσμό, θεσπίζοντας δύο επίπεδα ΠΦΥ, μάλιστα συστηματοποιώντας διαλειτουργικά δομές υγείας που υφίστανται ήδη από τα πρώτα βήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δημιουργώντας παράλληλα νέες αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των Κέντρων Υγείας, τις πολυδύναμες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Για τη στελέχωση της νέας -τότε- ΠΦΥ στη χώρα μας προβλέφθηκαν χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και σταθερής εργασίας στους ΟΤΑ ώστε να μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με αρχική χρηματοδότηση 126 εκ. Ευρώ από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων , αυξανόμενη κατ’ έτος, μέχρι τη σταδιακή αποκλιμάκωση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και την πλήρη ανάληψη της δαπάνης από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό μετά το έτος 2022.

Αντί νέων προσλήψεων, επί κυβέρνησης ΝΔ αποστελεχοποιήθηκαν τα Περιφερειακά Ιατρεία – Στα Κέντρα Υγείας οι ιατροί

Σύμφωνα με τον νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα μέλη των ολιγομελών τοπικών κοινωνιών της κατακερματισμένης ελληνικής επαρχίας θα έπρεπε να πραγματοποιείται μέσω των Περιφερειακών Ιατρείων. Ωστόσο, καταγγελλόμενες μεταφορές του ιατρικού προσωπικού των Περιφερειακών Ιατρείων (ενδεικτικά) Σκοτίνας, Ρυακίων, Παλαιόστανης, Νέας Εφέσου προς τα Κέντρα Υγείας των παραθαλασσίων περιοχών της Πιερίας στερούν την ιατρική φροντίδα από το μόνιμο, τοπικό πληθυσμό αρκετών χωριών της περιφέρειας του νομού.

Επειδή σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων Covid – 19 στην Πιερία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για άμεση στελέχωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας στο νομό.

Επειδή τα ορεινά, ημιορεινά ή περιφερειακά χωριά της Πιερίας κατοικούνται πλέον κυρίως από ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες και υπερήλικες, με κατά τεκμήριο αυξημένη ανάγκη ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης, δίχως πάντα τη δυνατότητα μετακίνησης στα αστικά κέντρα του νομού.

Επειδή τα Κέντρα Υγείας των παραθαλασσίων τουριστικών περιοχών της Πιερίας επίσης χρειάζονται ιατρικό προσωπικό και αυτό δεν επιλύεται με την αποψίλωση άλλων μονάδων ΠΦΥ, γιατί έτσι ανεπίτρεπτα για το βαθμό της ΠΦΥ δημιουργούνται κατηγορίες ασθενών.


Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Υπήρξε οδηγία από το Υπουργείο Υγείας ώστε να ερημωθούν από ιατρικό προσωπικό τα ΠΙ στα ορεινά και ημιορεινά χωριά της Πιερίας και να μεταφερθούν όλοι οι ιατροί στα Κέντρα Υγείας στις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού ή πρόκειται για πρωτοβουλία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας;

2. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα χωριά της περιφέρειας του νομού Πιερίας, χωριά τα οποία κατοικούνται πλέον κυρίως από ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες και υπερήλικες, με κατά τεκμήριο αυξημένη ανάγκη ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης, δίχως πάντα τη δυνατότητα μετακίνησης στα αστικά κέντρα του νομού;

3. Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό στην ΠΦΥ; Αν ναι, ποιος είναι αυτός;


Η ερωτώσα Βουλεύτρια
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου