1830: Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.
1842: Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της, με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.
1863: Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα.
1870: Ιδρύεται στη Γερμανία η Deutsche Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

1915: Κάνει πρεμιέρα στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Πάνθεον» η ταινία του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη «Γκόλφω», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πλουτή και τη Βιργινία Διαμάντη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.
1963: Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Ηλυσίων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, σηματοδοτώντας την οριστική συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή θέτει τα θεμέλια για τη στενή συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, διαμορφώνοντας τον γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος θα αποτελέσει την ατμομηχανή της Ενωμένης Ευρώπης. Η Συνθήκη των Ηλυσίων θεωρείται ιστορικό ορόσημο για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
1973: Μοιραία ημέρα για τον Αλέξανδρο Ωνάση, γιο του Αριστοτέλη Ωνάση. Το αμφίβιο αεροπλάνο Piaggio 136 που πιλοτάρει συντρίβεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίζεται βαριά, ενώ οι δύο συνεπιβάτες του τραυματίζονται ελαφρύτερα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο ΚΑΤ, υποκύπτει στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο θάνατός του συγκλονίζει την οικογένειά του, με τον Αριστοτέλη Ωνάση να καταρρέει όταν μαθαίνει το τραγικό νέο στη Νέα Υόρκη.
1980: Οι σοβιετικές Αρχές συλλαμβάνουν τον Ρώσο αντικαθεστωτικό, Αντρέϊ Ζαχάροφ, και τον εκτοπίζον στην πόλη Γκόρκι.
1984: Το πρώτο Macintosh κάνει την παρουσία του στο Super Bowl, τον τελικό του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου.
1987: Ο Αμερικανός πολιτικός, Μπαντ Ντουάιερ, αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας μία έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας.
2001: Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος σε μία από τις πρώτες πράξεις της προεδρικής του θητείας υπογράφει το διάταγμα για απαγόρευση της διεθνούς βοήθειας σε οργανισμούς που προωθούν την άμβλωση.
2014: Το περιοδικό Economist κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και στο έβδομο συνεχόμενο έτος ύφεσης. Οι επιπτώσεις της κρίσης, όπως η υψηλή ανεργία, οι περικοπές δαπανών και η κοινωνική ανισότητα, εντείνουν την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα, κάνοντάς την επίκεντρο της διεθνούς προσοχής για τις οικονομικές και κοινωνικές της εξελίξεις.
Γεννήσεις
1788 – Λόρδος Βύρων, άγγλος ποιητής, κορυφαία μορφή του ρομαντισμού και φιλέλληνας, που αγωνίστηκε και πέθανε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας
1931 – Σαμ Κουκ, αμερικανός τραγουδιστής και πρωτοπόρος της σόουλ μουσικής, γνωστός για επιτυχίες όπως «A Change Is Gonna Come»
1942 – Μίμης Δομάζος, έλληνας ποδοσφαιριστής, από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, γνωστός και ως «Στρατηγός»
Θάνατοι
1977 – Μενέλαος Λουντέμης, έλληνας συγγραφέας, από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της νεοελληνικής πεζογραφίας, γνωστός για το έργο του «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»
1982 – Παντελής Ζερβός, έλληνας ηθοποιός, με πλούσια καριέρα στον κινηματογράφο και το θέατρο, αγαπητός για τους ρόλους του σε ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
2008 – Χιθ Λέτζερ, αυστραλός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία «The Dark Knight»
2019 – Θέμος Αναστασιάδης, έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και παρουσιαστής, γνωστός για την εκπομπή «Όλα» και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»
2021 – Τιτίκα Σαριγκούλη, ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας, με πολυδιάστατη παρουσία στο θέατρο, την τηλεόραση και τη λογοτεχνία
2023 – Νίκος Ξανθόπουλος, έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής, αγαπημένος πρωταγωνιστής του λαϊκού ελληνικού κινηματογράφου, γνωστός και ως «παιδί του λαού»
Γιορτάζουν
Τιμόθεος, Τίμος, Τίμη, Αναστάσιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου