Διαδικασία
Γέμιση
- Για να ετοιμάσουμε τους ανθούς και αμπελόφυλλα στη γάστρα, γεμιστά με ρύζι και λαχανικά ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα ή σε μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
- Ελέγχουμε από τώρα αν χρειάζεται να διορθώσουμε το αλατοπίπερο.
Ανθοί και αμπελόφυλλα
- Στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα απλώνουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Τα ξεπλένουμε καλά με χλιαρό νερό και τα στεγνώνουμε απλωμένα σε πετσέτες.
- Ξεπλένουμε προσεκτικά τους καθαρισμένους ανθούς και τους αφήνουμε να στραγγίξουν αναποδογυρισμένους σε καθαρές πετσέτες.
Γέμισμα και ψήσιμο
- Διαλέγουμε μια μεγάλη γάστρα ή ένα βαθύ και μεγάλο ταψί και λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του.
- Στρώνουμε στον πάτο του σκεύους τις φέτες πατάτας, για να προστατέψουν τα γεμιστά από το να «αρπάξουν» στο ψήσιμο και να κολλήσουν στο σκεύος.
- Στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο σε ξύλο κοπής, με τη θαμπή, πιο ανοιχτόχρωμη πλευρά προς τα πάνω, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση κοντά στο κοτσάνι του και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι, φέρνοντας τις πλαϊνές άκρες προς το κέντρο για να καλύψουμε καλά τη γέμιση.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τακτοποιούμε όλα τα ντολμαδάκια σε δύο στρώσεις μέσα στη γάστρα, αρκετά σφιχτά το ένα με το άλλο, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Γεμίζουμε τους ανθούς μέχρι τη μέση με 1-2 κουτ. γλυκού γέμιση (ανάλογα με το μέγεθός τους) και στρίβουμε τις άκρες των πετάλων για να κλείσουμε τη γέμιση στο εσωτερικό.
- Δεν τους γεμίζουμε μέχρι πάνω, για να μη φουσκώσουν υπερβολικά και σκιστούν στο ψήσιμο.
- Τακτοποιούμε τους γεμιστούς ανθούς επάνω στα αμπελόφυλλα, σε δύο στρώσεις.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αραιώνουμε τον πελτέ με 2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό και περιχύνουμε τα γεμιστά.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Καλύπτουμε τα υλικά με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο (ή μια οβάλ πιατέλα, εάν η γάστρα είναι μακρόστενη).
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά του φαγητού.
- Περίπου 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφαιρούμε το πιάτο, για να ροδίσουν ωραία τα υλικά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα γεμιστά να κρυώσουν εντελώς μέσα στο σκεύος τους.
- Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι.
Στο ποτήρι μας : Κλασικά ροζέ! Από Ξινόμαυρο και Λημνιώνα μέχρι ένα χαρμάνι διεθνών ποικιλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου