Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε xυλωμένη φασολάδα με φασκόμηλο, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
- Μόλις το νερό καθαρίσει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη λεβάντα και σιγοβράζουμε για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
- Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε.
- Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη περίπου 100 ml από το νερό τους.
- Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους, και ρίχνουμε τα φασόλια.
- Ανακατεύουμε απαλά για να μη διαλυθούν, προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μπούκοβο (ή τσίλι) στην ποσότητα που θέλουμε και αντέχουμε, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να χυλώσει ωραία η σάλτσα, αλλά να μη λιώσουν τα φασόλια.
- Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα, σκορπίζουμε ξύσμα λεμονιού και φυλλαράκια θυμαριού και συνοδεύουμε με πιλάφι με σταφίδες και ζεστό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου