Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Α. Τσαυτάρης: Η γεωργία τα κατάφερε δύο φορές στο παρελθόν – Μπορεί και πάλι!


Άρθρο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για τη χώρα, πιστεύω ότι η γεωργία μας μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο πυλώνας ανάπτυξης και οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου μας.
Απόδειξη ότι μπορεί είναι το γεγονός ότι η γεωργία τα κατάφερε στο παρελθόν δυο φορές. Η χώρα μας ξαναβρέθηκε σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και στη
γενιά των παππούδων μας με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου αναγκάστηκε να δεχθεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Τότε τα κατάφερε να ορθοποδήσει και να τους δώσει ψωμί και κατοικία και τα κατάφερε επίσης στη συνέχεια και η γενιά των πατεράδων μας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, όπου ξανά η γεωργία στάθηκε πυλώνας ανάπτυξης του τόπου. Οι γενιές αυτές θεμελίωσαν την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα και πάνω σ’ αυτά τα θεμέλια στηρίχθηκε όλη η ανάπτυξη της χώρας μας.
Η βιομηχανία, οι μεταποιητικές διεργασίες και οι εξαγωγές στηρίχθηκαν πάνω στα γεωργικά μας προϊόντα. Ο κόσμος μίλαγε για χρόνια για τον ελληνικό καπνό, την ελληνική σταφίδα, αργότερα για το βαμβάκι και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μας, τις κονσέρβες μας, τα φρούτα μας, τα λαχανικά που κατέκλυζαν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και τις διεθνείς αγορές.
Ετσι και τώρα ο κόσμος μιλάει ήδη για το ελληνικό λάδι, τη φέτα μας και ήδη μιλά καθημερινά δυνατότερα για προϊόντα όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι, τώρα που ξανά ανακαλύφθηκαν τα προβιοτικά και οι καταναλωτές κατάλαβαν τη μεγάλη σημασία του γιαουρτιού. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό γιαούρτι είναι το πρώτο προϊόν στην Αμερική, και θα έλεγα σε όλο το δυτικό κόσμο, του οποίου η κατανάλωση τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο. Με σχεδιασμό και οργάνωση θα ακολουθήσουν όλα τα μεταποιημένα μας λαχανικά, τα τουρσιά μας, τα μεταποιημένα μας κρέατα κ.λπ., τα οποία και αυτά είναι εξαιρετικά προβιοτικά τρόφιμα. Θα ξαναμιλάει ο κόσμος γι’ αυτά τα προϊόντα και είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εξαιρετικά μας αυτά προϊόντα τόσο για την περαιτέρω ενίσχυση της ντόπιας κατανάλωσής τους όσο και των εξαγωγών.
Εχουμε, επίσης, χρέος να ενισχύσουμε δράσεις για την υποστήριξη της ιχθυοπαραγωγής. Λίγοι γνωρίζουν ότι το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν που έχουμε σήμερα ως χώρα είναι η ελληνική τσιπούρα από τα ιχθυοτροφεία μας, ένα πολύ νόστιμο ψάρι εξαιρετικής ποιότητας, που πωλείται πολύ ακριβά στο εξωτερικό.
Η χώρα μας είναι μια μικρή χώρα με ένα εξαιρετικό περιβάλλον, ένα ποικιλόμορφο περιβάλλον, που μας προσδίδει μια εξαιρετική και σχετικά «γιγάντια» βιοποικιλότητα ειδών, ποικιλιών και κατ’ επέκταση προϊόντων. Εχει εξαιρετικά παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα. Θα πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε έμφαση στην προώθηση των ποιοτικών προϊόντων, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, των πιστοποιημένων προϊόντων που έχουν να δώσουν λύση ως πρώτη ύλη είτε στη μεταποιητική βιομηχανία, είτε στον τελικό χρήστη, δηλαδή τον καταναλωτή, ώστε να τον βοηθήσουν. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη στροφή που κάνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο κόσμος σε μια γεωργία ποιότητας, σε μια γεωργία ονομασίας προέλευσης, σε μια γεωργία «παντρεμένη» με τη γαστρονομία, με τη διαιτητική και την υγιεινή διατροφή, μια γεωργία που σέβεται το περιβάλλον και την αειφορία, μια γεωργία χωρίς σπατάλες ενέργειας κ.ά.
Εμείς θεωρούμε τη διατροφή μας και την παραγωγική διαδικασία κομμάτι του πολιτισμού μας. Τα όσπρια και τα τυριά κάθε περιοχής, οι πίτες, τα γλυκά μας είναι κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Και πρέπει να τα αναδείξουμε. Μόνον έτσι η προσπάθεια της γεωργίας, η φέτα, το λάδι μας, τα κρασιά μας, τα τυριά μας, το γιαούρτι, τα τουρσιά μας και μια σειρά σημαντικών παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως προανέφερα, δίνουν τον τόνο της εξωστρέφειας που πρέπει να αποκτήσουμε για όλη μας την αγροτική παραγωγή. Στρατηγική μας επιλογή είναι η ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων φυτικής, ζωικής και ιχθυοπαραγωγής, που έχουν ταυτότητα και ποιότητα, άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής τους. Πρέπει να στοχεύσουμε στο άνοιγμα νέων αγορών και στην επανατοποθέτηση των ελληνικών προϊόντων σε παραδοσιακές αγορές.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την καθιέρωση των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, ώστε να καταστούν επάξιοι πρεσβευτές της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας.
Το «πάντρεμα» της γεωργικής μας παραγωγικής διαδικασίας με τη γαστρονομία, τη διατροφή και την προστασία της υγείας των καταναλωτών θα έδινε μεγάλη ώθηση στον τουρισμό μας. Η γεωργία και ο τουρισμός μας μπορούν να είναι τα θεμέλια που θα δώσουν μαζική απασχόληση, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Οι ευκαιρίες δεν τέλειωσαν ούτε θα τελειώσουν ποτέ. Η πρόοδος της επιστήμης έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη διατροφή και κατ’ επέκταση στην παραγωγική διαδικασία. Δημιουργούνται συνεχώς καινούργιες ευκαιρίες από την έρευνα, την καινοτομία, από τις αλλαγές καταναλωτικών προτύπων, από τις αλλαγές στις περιβαλλοντικές πολιτικές κ.ά.
Η μεγάλη μας ευκαιρία είναι τώρα αυτός ο πλούτος που έχουμε, δηλαδή η βιοποικιλότητά μας, οι σπόροι, οι παραδοσιακές φυλές των ζώων μας να αποτελέσουν τη βάση της παραγωγικής διαδικασίας, να γίνει η ποιότητα, να γίνει η ονομασία προέλευσης των εξαιρετικών μας προϊόντων, να γίνει η ιχνηλασιμότητα, να γίνει η σωστή συσκευασία, αυτά να γίνουν σημαία μας. Αυτό μας λείπει. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες, να πατήσουμε σε αυτές και να αναπτυχθούμε.
Προωθούμε την εκτατική κτηνοτροφία και την εξασφάλιση ποιοτικών, ντόπιων και φθηνότερων ζωοτροφών.
Οπως έχω επισημάνει, πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η εξισορρόπηση του ισοζυγίου μας. Η εκτατική κτηνοτροφία, όπως είναι η αιγοπροβατοτροφία με τη μορφή που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, χρειάζεται ελάχιστη προσπάθεια να χαρακτηρισθεί σε μεγάλα ποσοστά ως βιολογική και έχει σημαντικότατες δυνατότητες, αν αναλογισθούμε τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται διεθνώς για τα βιολογικά προϊόντα.
Μια ακόμα σημαντική προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση των ψυχανθών, που, πέραν των ευεργετημάτων της αμειψισποράς στο καλλιεργούμενο οικοσύστημα και της εξασφάλισης ποιοτικών, ντόπιων και φθηνότερων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, θα φέρει ξανά τα όσπρια στο τραπέζι των καταναλωτών, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διατροφή μας. Ισχυρό μας ατού σ’ αυτή την προσπάθεια υποστήριξης της προτεραιότητάς μας στην κτηνοτροφία και δη της εκτατικής της μορφής, πέραν των άλλων, είναι οι βοσκότοποί μας, εξαιρετική πηγή για τη συγκεκριμένη μορφή κτηνοτροφίας. Ειδικότερα για τις ζωοτροφές, η ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών, όπως είναι τα φασόλια, οι φακές, τα λαθούρια, το τριφύλλι κ.ά, μπορεί να δώσει διέξοδο στους κτηνοτρόφους, καθώς οι διεθνείς τιμές των σιτηρών έχουν ξεφύγει, συμπαρασύροντας στα ύψη τις τιμές των ζωοτροφών.
Εμείς, πιστοί στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και στη ρήση του Πρωθυπουργού ότι θα υποστηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και ότι αποτελεί προτεραιότητα ο αγροτικός τομέας, προχωρήσαμε μέσα στον Αύγουστο στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους 160 εκατ. Ευρώ, σε 70.000 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών και γενικά απομακρυσμένων φτωχών περιοχών της χώρας μας. Σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία έγινε μεγάλη προσπάθεια για να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα. Είναι μεγάλη η σημασία που έχουν τα χρήματα της εξισωτικής για τους ανθρώπους των μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας, είτε για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είτε για να προμηθευτούν εγκαίρως τις απαραίτητες ζωοτροφές, ούτως ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το χειμώνα.
Η ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα στην κρίσιμη αυτή οικονομική περίοδο θα συνεχιστεί με προγραμματισμό και υπευθυνότητα και το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, έγινε πρόσφατα δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση το αίτημα της χώρας μας να προχωρήσει η έγκαιρη καταβολή του 50% των ενισχύσεων στους αγρότες, ύψους 1,1 δισ. €, εντός του Οκτωβρίου. Οι ενισχύσεις που πρόκειται να δοθούν συνολικά αγγίζουν τα 2,2 δισ. € και η καταβολή τους ήταν προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου