Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: «Να μη λείψουν σχολικά είδη από κανένα παιδί»

http://olympio-bima.gr





Πριν ακόμα παραδωθούν οι λίστες με τα σχολικά είδη που θα πρέπει να αγοράσουν οι μαθητές, οι «Αλληλέγγυοι» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, ξεκινούν την εκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών που θα παραδοθούν σε διευθύνσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του νομού μας. Το Σάββατο, συναντήσαμε την ομάδα στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης.
Σχολικές τσάντες, τετράδια, άτλαντες, είδη ζωγραφικής,
μολύβια, μαρκαδόροι, ξύστρες, γόμες κι ό, τι άλλο μπορεί να χρειάζεται ένας μαθητής, γέμισαν τους πάγκους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης και θα υπάρξει και συνέχεια καθώς το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «Να μη λείψουν σχολικά είδη από κανένα παιδί». Ο Ηλίας Τσολακίδης σταμάτησε για λίγο να βοηθάει στην προετοιμασία και μας μίλησε για τα σχέδια της ομάδας.

Μετά από τον περσινό απολογισμό, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε φέτος;
Δε θέλω να υπερβάλλω ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω.  Πιστεύω πως δύσκολα στην Κατερίνη θα μείνει κάποιος άστεγος. Ούτε θα πεινάσει κανείς. Ο ένας θα βοηθήσουμε τον άλλο. Πέρσι, ξεκινήσαμε τη συλλογή τροφίμων. Επειδή όμως, έχουμε επαφές με τα σχολεία, είδαμε ότι υπάρχουν καινούριες ανάγκες των μαθητών για να μην αναφέρω πως πέρσι οριακά μπόρεσαν τα σχολεία να ζεστάνουν τις αίθουσες. Καλέσαμε, λοιπόν,  τον κόσμο να φέρει και σχολικά είδη εκτός από τρόφιμα. Ό,τι μπορεί ο καθένας, ακόμα και μεταχειρισμένα.  Αυτό ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού. Μία κυρία από τη Ν. Έφεσο επίσης, έκλεισε το βιβλιπωλείο της για να φύγει στο εξωτερικό και είχε την καλοσύνη να μας δώσει ό, τι της είχε απομείνει. Και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Να πω επίσης, πως χρειαζόμαστε έναν χώρο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Δεν είναι ανάγκη να έχει ρεύμα, αρκεί να κλειδώνει. Έχουμε έναν χώρο που γέμισε με ρούχα και  4 τόνους τρόφιμα που πρέπει να αποθηκευτούν.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι οικογένειες;
Οι 50- 60 οικογένειες που έχουν έρθει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν ήταν ποτέ καταγεγραμμένες σε υπηρεσίες όπως η Πρόνοια, για παράδειγμα. Βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και με χρέη. Αυτές τις οικογένειες,  δεν μπορεί να τις βοηθήσει ούτε ο δήμος, ούτε καμία υπηρεσία. Ο αριθμός μεγαλώνει κι επειδή δεν μπορεί ο καθένας να κρίνει ποιος έχει πραγματική ανάγκη και ποιος όχι, υπάρχουν Κοινωνικοί Λειτουργοί που ελέγχουν τις προϋποθέσεις.

Οι οικογένειες έχουν καταλάβει ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Υπάρχουν οικογένειες που μας ξεγελούν. Και είμαι υποχρεωμένος να το πω, γιατί πάντα λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Κι αυτό συμβαίνει παρόλο που γίνεται αυστηρό «κοσκίνισμα». Κάποιοι ας πούμε, έρχονται να πάρουν τρόφιμα αξίας 10, 12, 15 ευρώ,  πληρώνοντας ΤΑΞΙ για να τους μεταφέρει. Αυτόν πρέπει να τον διώξεις, δεν μπορείς να τον κρατήσεις στην ομάδα γιατί δεν έχει καταλάβει πως παίρνει τη μπουκιά από το στόμα μιας άλλης οικογένειας που έχει πραγματικά ανάγκη.  Θα πρέπει να καταλάβυμε ότι δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τη διάθεση κάποιων συμπολιτών μας για αλληλεγγύη. Υπάρχουν κάποιοι που συγχέουν την ανάγκη με το βόλεμα. Μάλιστα, κάποιοι έρχονται σε μας όπως πηγαίνανε στο βουλευτικό γραφείο κάποτε για να ζητήσουν χάρες. Πρόσφατα, πριν από τις εκλογές, ήρθε ένας σε μας την ώρα που μοιράζαμε τα τρόφιμα και ρώτησε: πες μας, τι να ψηφίσουμε;

Ποιος είναι ο σκοπός της Πανελλήνιας Συνάντησης Πρωτοβουλιών το ερχόμενο Σάββατο;
Είναι πολλή σημαντική αυτή η συνάντηση. Θέλουμε οι ομάδες να δεθούμε μεταξύ μας και ο κόσμος περιμένει να συνεργαστούμε. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου. Ήδη υπάρχουν 24 ομάδες από 20 πόλεις της Ελλάδας.

Τελικά, υπάρχει εθελοντισμός στην Πιερία;
Υπάρχει και πάει πολύ καλά. Επί 100 συνεχόμενες ημέρες, 384 οικογένειες φύλαξαν τον Όλυμπο και έδωσαν 25 περιστατικά φωτιάς τα οποία, πρόλαβε η πυροσβεστική. Ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί πως το αντίδοτο της φτώχειας είναι η αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να περιμένεις από την Πολιτεία. Είναι ανήμπορη, πρέπει να τη διαγράψουμε. Η πολιτεία θα συνέλθει όταν αποφασίσουν οι πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους.  Εκεί που συμμετείχε ο κόσμος άλλαξαν τα πράγματα στην Πιερία. Όπως στα διόδια του Αιγινίου που ο κόσμος είπε όχι. Δε συνέβη το ίδιο με τα διόδια της Λεπτοκαρυάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου