Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοπρατήθηκε η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης

 

Δημοπρατήθηκε η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης και αναδείχθηκε η ανάδοχος εταιρεία
Την είδηση της δημοπράτησης του Περιφερειακού Δρόμου της Κατερίνης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Ήδη μάλιστα το έργο έχει καταλήξει σε ανάδοχο εταιρεία και πλέον έχει ορίζοντα υλοποίησης 30 μηνών, που αποτελούν την τελική ευθεία ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο 65 εκ. ευρώ συνολικά.
Η δημοπρασία έγινε στη Θεσσαλονίκη, στη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα είναι και η
επιβλέπουσα αρχή του έργου, μεταξύ 14 εταιρειών. Μπορεί το αποτέλεσμα να βγήκε, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα ενστάσεων. Όσο για την έκπτωση που θα δοθεί, είναι θέμα μαθηματικών όπως σημείωσε ο δήμαρχος.
Οι προθεσμίες συνεχίζουν να τρέχουν και πλέον σε ένα πεντάμηνο πρέπει να σταλεί η σύμβαση για προσυμβατικό έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο, διαδικασία που το ελάχιστο διαρκεί ενάμιση μήνα. Έπειτα θα προχωρήσουν οι συμβάσεις, ώστε πριν την άνοιξη να εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Εφόσον προκηρύχθηκαν οι απαλλοτριώσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες. Άλλοι μπορεί να δεχθούν τις τιμές που ορίζονται και άλλοι να προσφύγουν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για να ορίσει τιμές. Μετά τον ορισμό της τιμής, αν κάποιος λάβει τα χρήματα που του έχουν οριστεί επιφυλασσόμενος για οτιδήποτε, είναι επίσης δικαίωμά του.
Επίσης, έγινε σαφές ότι υπάρχει χρηματοδότηση για το έργο, καθώς είναι στο ΕΣΠΑ του οποίου η απορόφηση γίνεται κανονικά. Ο κ. Χιονίδης υπογράμμισε ότι με την Περιφερειακή Οδό το ποσό των έργων που γίνονται στο δήμο Κατερίνης μέσω ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.


Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ

«Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη, για την περιοχή. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Είναι ιστορική μέρα, μέρα χαράς γιατί αλλάζει τελείως η πόλη, ο τρόπος σκέψης και η αναπτυξιακή διάσταση. Τεράστια σημασία έχει επίσης ότι κηρύχθηκαν οι απαλλοτριώσεις. Υπάρχει το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Είναι ευκαιρία να προχωρήσουν, ήδη υπάρχουν στην τράπεζα 7 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δοθούν το συντομότερο δυνατό θα πάνε σε ανθρώπους της περιοχής μας, δίνουν και αυτά μια ανάσα. Το έργο καθεαυτό είναι της τάξης των 56,5 εκ. ευρώ. Θα δώσει ένταση ανάπτυξης και εργασίας στην περιοχή στην φάση της κατασκευής.
Η πρωτόδικη απόφαση αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση βγαίνει σε λίγους μήνες και μπορούμε να προχωρήσουμε στην καταβολή του μεγαλυτέρου ποσοστού της αξίας. Όταν έχουν πληρωθεί όλα, φράχτες, καταστήματα, αποθήκες και σπίτια ανάλογα με την περίπτωση, πρέπει να αποδοθεί το ακίνητο ελεύθερο.
Όσοι προσφύγουν σε δευτεροβάθμια δικαστήριο δεν θα καθυστερήσουν το έργο, κάτι πολύ σημαντικό. Το έργο πάντως μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, γιατί υπάρχουν εκτάσεις όπως το στρατόπεδο στην Ανδρομάχη που έχει χωμάτινους λόφους οι οποίοι θα κατέβουν αρκετά. Ακόμα, στα τεχνικά έργα είναι δυο τεράστιες γέφυρες που περνούν δυο φορές τον Πέλεκα και ένα που πιάνει την περιμετρική τάφρο της Κατερίνης, φθάνοντας μέχρι τη διασταύρωση για το νοσοκομείο στο Νέο Κεραμίδι.
Θέλω να ευχαριστήσω την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, της έχουμε εμπιστοσύνη, έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία. Με τη βοήθειά τους φτάσαμε στο στόχο και το έργο είναι πλέον προς υλοποίηση οριστικά και αμετάκλητα, για το οποίο παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου