Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας για την ίδρυση του Κέντρου Διαμεσολάβησης

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.

Σύσκεψη μεταξύ των μελών της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Πιερίας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης για την ίδρυση Κέντρου Διαμεσολάβησης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου, στο Επιμελητήριο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Μάρκος Κουλούμογλου, ο  Γ. Γραμματέας κ. Νίκος Ασαρίδης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παύλος Μπατάλας, ο νομικός σύμβουλος κ. Στέφανος Βαρδάκας και ο οικονομολόγος κ. Οδυσσέας Μπακαλούμης. Από την πλευρά του δικηγορικού συλλόγου Κατερίνης συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Παπαντωνίου, ο Γ. Γραμματέας κ. Γιώργος Μπαλάτος, ο Αναπλ. Προέδρου κ. Χρήστος Ξανθόπουλος και τα μέλη κα Αφροδίτη Αργυροπούλου και κ. Θεόδωρος Τόνας.
Η Διαμεσολάβηση είναι μια από τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών με την οποία τα αντιμαχόμενα μέρη μέσω μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας και σε ουδέτερο τόπο, με την παρουσία και την απαραίτητη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου επιλογής τους, τον διαμεσολαβητή και δικηγόρων, καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή επίλυση της διαφοράς τους μέσω μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα συμφέροντά τους.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι τα Κέντρα Διαμεσολάβησης πρόκειται να αναπτύξουν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση υποθέσεων, κυρίως αστικών και εμπορικών, στο άμεσο μέλλον. Επίσης, συμφώνησαν ότι η ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου στην Πιερία θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων έθεσαν επί τάπητος τα διαδικαστικά θέματα της  ίδρυσης Κέντρου Διαμεσολάβησης και συμφώνησαν να εξετάσουν διεξοδικά το θέμα ώστε να επανέλθουν σε μια επόμενη κοινή συνάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα.
«Θεωρώ τη συνάντησή μας ιδιαίτερη σημαντική καθώς είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα γόνιμο διάλογο με το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης ώστε από κοινού να θέσουμε τα θεμέλια για την Ίδρυση ενός Κέντρου Διαμεσολάβησης. Διαμεσολάβηση σημαίνει λιγότερο κόστος για τον πολίτη και τον επιχειρηματία  και ταχύτερη λειτουργία στην απονομή Δικαιοσύνης. Ήδη, το θέμα έχει απασχολήσει τη διοικητική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου και έχουμε  λάβει την ομόφωνη απόφαση να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση του Κέντρου. Οφείλω να σημειώσω ότι Επιμελητήριό μας διαθέτει τις υποδομές για την Ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου. Η επίτευξη συνεργασίας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα θέτοντας στην πράξη το Ισχύς εν τη ενώση», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χατζηχριστοδούλου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Μπρουσκέλης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν αυτά τα Κέντρα στην επίλυση διαφορών και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τόνισε: «οφείλουμε να δούμε μπροστά, στις εξελίξεις που έρχονται και στον τομέα της δικαιοσύνης όπου τα Κέντρα Διαμεσολάβησης θα αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα Κέντρα Διαμεσολάβησης θα θεσπιστούν βάση νόμου ως υποχρεωτικά για αστικές και εμπορικές υποθέσεις και, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η λειτουργία ενός τέτοιου Κέντρου στην Κατερίνη έχει να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης αποδέχθηκε την πρόταση του Επιμελητηρίου να παραστεί σ’ αυτή τη σύσκεψη ώστε να εξετάσουμε τις δυνατότητες της από κοινού ίδρυσης ενός τέτοιου Κέντρου. Δηλώνουμε καταρχήν θετικοί στη συνεργασία αυτή, οφείλουμε όμως να φέρουμε αυτό το σημαντικό θέμα στην Γενική μας Συνέλευση, την οποία θα συγκαλέσουμε εκτάκτως, για να δώσουμε και την επίσημη απάντησή μας. Επίσης, άμεσα θα εξετάσουμε όλα τα διαδικαστικά θέματα αυτής της συνεργασίας ώστε να επανέλθουμε εκ νέου σε νέες συναντήσεις με το Επιμελητήριο για το σκοπό αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου