Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κόμματα και θρύψαλα

Toυ Φώτη Τριάρχη

«Σήμερα ας ηρεμήσουμε, από αύριο βλέπουμε» ήταν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά στους συνεργάτες του μετά την δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας
«Μόνο όσοι πιστεύουν στο θαύμα εκτιμούν ότι θα εκλεγεί πρόεδρος» λένε βουλευτές που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της ΒουλήςΟι οκτώ επιπλέον βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα ήταν μια ανάσα αισιοδοξίας για τους κυβερνώντες αλλά τα απόλυτα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι στην τρίτη ψηφοφορία, την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου ο μαγικός αριθμός των 180 δεν προκύπτει.


Το ταβάνι είναι 173-174 βουλευτές και πλέον απαιτούνται ολόκληρες... διασπάσεις κομμάτων (ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) για να επιτευχθεί η εκλογή Δήμα. «Όποιος ψηφίζει θετικά για πρόεδρο, διασπά το κόμμα του» αναγνωρίζει πρωτοκλασάτος παράγοντας του κυβερνητικού συνασπισμού, καταδεικνύοντας τις καταλυτικές επιπτώσεις που θα έχει στο πολιτικό σκηνικό ένα «ναι»
 στον Σταύρο Δήμα. Δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένουεμφανίζονται άκαμπτοι, από Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν το πολύ 2-3 (αν και εφόσον υπάρξουν) διαρροές. Από 3 έως 6 αποσκιρτήσεις αναμένουν και από την ΔΗΜΑΡ καθώς ο Φώτης Κουβέλης παραμένει σταθερός στην καταψήφιση του προέδρου καθώς κλείδωσε την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και εάν 2-3 ανεξάρτητοι βουλευτές πάνε προς το «ναι» το πράγματα θα είναι οριακά. «Μόνο όσοι πιστεύουν στο θαύμα εκτιμούν ότι θα εκλεγεί πρόεδρος» λένε βουλευτές που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής και τα εσωκομματικά δεδομένα. Ως εκ τούτου όλοι δείχνουν να προετοιμάζονται για εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Koυβέλης: Ανταποκρίθηκα σε τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα
Koυβέλης: Ανταποκρίθηκα σε τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα

Στη Νέα Δημοκρατία αρκετοί αναμένουν ότι οι προσπάθειες να βρεθούν βουλευτές να ψηφίσουν Δήμα, σχετίζονται και με την απόπειρα Σαμαρά για ανασύσταση της κεντροδεξιάς. 

Όπως είναι προφανές, αυτή η προσπάθεια περνά από τον διεμβολισμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή ακόμη και πιο δεξιών δεξαμενών και φυσικά προσεταιρισμού ανεξάρτητων βουλευτών, όπως αυτή εκφράστηκε από την πρόσκληση του πρωθυπουργού με το διάγγελμά του την Κυριακή.

Τα δεδομένα του ρευστού πολιτικού σκηνικού,
 ανέλυσαν οιΕυάγγελος Βενιζέλοςκαι Γιώργος Παπανδρέου σε μια αιφνιδιαστική συνάντηση των δύο που κατέληξε σε ναυάγιο. Με την προοπτική των εθνικών εκλογών, ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος, με επικεφαλής τον ίδιο. Η εξαγγελία θα γίνει αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία ή μόλις προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, το τριήμερο 29-31 Δεκεμβρίου. Έτσι το ΠΑΣΟΚ οδεύει ταχύτατα σε διάσπαση, καθώς ορισμένοι από τους νυν βουλευτές (Σαχινίδης, Μωραϊτης, Σηφουνάκης) αναμένεται να ακολουθήσουν τον Γ. Παπανδρέου, ενώ αντιθέτως, άλλα στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, που μιλούν για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για την ηγεσία του Κινήματος μετά τις εκλογές.
Η προοπτική να στηθούν κάλπες έχει επιταχύνει και τις εξελίξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Το Ποτάμι ανακοινώνει την Τετάρτη τη συνεργασία του με τον Σπύρο Λυκούδη και τους ΜΕΤΑρρυθμιστές του, σε συνέντευξη Τύπου στην Παλιά Βουλή. Με το «Ποτάμι» θα πορευθούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές η Κατερίνα Μάρκου και ο Γρηγόρης Ψαριανός, αλλά και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος. 

Επίσης, προς τα εκεί αναμένεται να κατευθυνθεί και η Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΔΗΜΑΡ λίγα λεπτά πριν την έναρξη της δεύτερης ψηφοφορίας αλλά και άλλα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου που ζει διαλυτικά φαινόμενα. Θετικοί σε συνεργασία με το «Ποτάμι» εμφανίζονται και οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης οι οποίοι ζητούν την σύμπραξη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με στόχο τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν – ακόμη και στις 25 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου