Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Πού θα βρείτε το υπερ-απαραίτητο για τον οργανισμό σας κάλιο


cf18feec319f11248cd1c1c61d1cd52a_LΈνα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου της «γρήγορης» διατροφής στην καθημερινότητα των περισσοτέρων ανθρώπων είναι ότι λαμβάνουν πολύ νάτριο (αλάτι) και λίγο κάλιο από τις τροφές που καταναλώνουν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι με την αύξηση της πρόσληψης καλίου και τον περιορισμό του αλατιού μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 21%, αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο, το οποίο προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από τις οξειδωτικές βλάβες και εμποδίζει τα τοιχώματά τους από το να αυξηθούν σε όγκο και άρα να περιορίσουν την ροή του αίματος.
Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να αυξήσετε, ως οφείλετε, την πρόσληψη καλίου στην διατροφή σας:

Γλυκοπατάτες
Είναι η νο1 τροφή για αυτόν το σκοπό. Μια γλυκοπατάτα περιέχει 694 mg καλίου και μόλις 131 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε ίνες και β-καροτίνη.
Σάλτσα ντομάτας
Οι φρέσκες ντομάτες είναι καλές, αλλά η πάστα και ο πουρές ντομάτας είναι ακόμα καλύτερες πηγές καλίου. Ένα τέταρτο φλιτζάνι από πάστα ντομάτας παρέχει 664 mg καλίου, ενώ το μισό φλυτζάνι από πουρέ ντομάτας περιέχει 549 mg καλίου. Ο χυμός τομάτας έχει πάνω από 400 mg καλίου.
Τα φύλλα από τα παντζάρια
Αν μέχρι τώρα αγοράζατε φρέσκα παντζάρια, αλλά πετάγατε τα φύλλα τους στα σκουπίδια, ήρθε ο καιρός να αλλάξετε συνήθειες. Όταν μαγειρευτούν, αυτά τα ελαφρώς πικρά χόρτα περιέχουν 644 mg καλίου ανά μισό φλιτζάνι. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος.
Φασόλια
Τα λευκά φασόλια περιέχουν σχεδόν 600 mg καλίου ανά μισή κούπα.
Γιαούρτι
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι (225 gr) χωρίς λιπαρά περιέχει περίπου 579 mg καλίου, ενώ είναι πολύ εύκολο να το συνδυάσετε με πλήθος άλλων τροφών για καλύτερη γεύση.
Μύδια
Είτε φρέσκα, είτε σε κονσέρβα, τα μύδια όχι μόνο περιέχουν 534 mg καλίου ανά 85 gr, αλλά είναι και η τροφή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα ανά γραμμάριο σε βιταμίνη Β12.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα
Ο χυμός δαμάσκηνων περιέχει 530 mg καλίου ανά 3/4 της κούπας. Το μισό φλιτζάνι από πολτοποιημένα δαμάσκηνα έχει σχεδόν 400 mg καλίου. Και ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τα δαμάσκηνα κυρίως για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην καλή λειτουργία του εντέρου λίγοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία των οστών. Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα την ημέρα είχαν σημαντικά υψηλότερη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες που έτρωγαν αποξηραμένα μήλα.
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου