Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Κρίση στον Κόλπο: Το ράλι στις τιμές πετρελαίου και η παγκόσμια ανησυχία για νέο πόλεμο...

Κρίση στον Κόλπο: Το ράλι στις τιμές πετρελαίου και η παγκόσμια ανησυχία για νέο πόλεμο


Ντόμινο εξελίξεων που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια μέχρι που μπορούν να φτάσουν, έχει προκαλέσει η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco το περασμένο Σάββατο, που είχε ως συνέπεια η Σαουδική Αραβία να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Η διακοπή αυτή επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγορά αν αναλογιστεί κανείς ότι οδήγησε στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση της τιμής του πετρελαίου εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1991 και έπειτα. Η τιμή, αφού πέρασε από... σαράντα κύματα, έχει καθίσει σήμερα στα 61,87 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Σαουδική Αραβία δεν επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή του βαρελιού να ξεπερνά τα 75 δολάρια.

Όπως χαρακτηριστικά αναλύει η Goldman Sachs για τις εξελίξεις στον Κόλπο, υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια.

Το πρώτο λέει ότι αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν στην έκτακτη χρήση βαρελιών πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι αν η ζημιά αποκατασταθεί εντός εβδομάδας, οι τιμές πιθανότατα θα ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, αν αυτό το 50% λιγότερο σε εξαγωγή συνεχίσει να υφίσταται για 2 με 6 εβδομάδες, οι τιμές πετρελαίου μπρεντ αναμένεται να αυξηθούν κατά 5 με 14 δολάρια το βαρέλι.

Το τέταρτο και τελευταίο σενάριο αφορά στο ενδεχόμενο η κατάσταση να αργήσει πολύ να σταθεροποιηθεί, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές αρκετά πάνω από τα 75 δολάρια, όπως επίσης θα προκαλέσει έντονη ζήτηση στην αγορά.

Ο πραγματικός κίνδυνος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, εντούτοις, δεν έχει να κάνει με το που θα φτάσει το πετρέλαιο αλλά με την παγκόσμια ανασφάλεια που προκαλούν οι εντάσεις στην περιοχή. Το ήδη τεταμένο εδώ και καιρό κλίμα ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον οδηγείται σε ακόμη χειρότερα «μονοπάτια», δεδομένου ότι ο Τραμπ κάνει ξεκάθαρα λόγο για εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση κατά της πετρελαϊκής εταιρίας Aramco και μάλιστα απειλεί και με αντίποινα. Και προφανώς, το τελευταίο που χρειάζεται ο πλανήτης είναι μια νέα σύρραξη στον Κόλπο...

Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές στην Ελλάδα

Δεδομένη θεωρείται η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα και το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση. Αν το βαρέλι ξεπεράσει τα 70 δολάρια, η βενζίνη θα φτάσει περίπου στο 1,65 α/λ και στα νησιά θα αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη θα είναι η αύξηση και στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κι ενώ εκτιμάται ότι περιμένουμε πολύ βαρύ χειμώνα...

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου