Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Γαλάζιο ναυάγιο στα 12 μίλια...


Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην πραγματικότητα δεν είπε κάτι διαφορετικό απ' ό,τι είχε πει ο Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνοντας ότι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι τα έξι ναυτικά μίλια. Αλλά επειδή το είπε στη Βουλή, επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αρχικά στην Κρήτη, έκανε... μεγαλύτερη εντύπωση, ειδικά στο εσωτερικό της ΝΔ: «Χρησιμοποιείτε επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε. Εθνικισμό για τα δώδεκα μίλια, λαϊκισμό με τον Παπά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την παρούσα πρόταση μομφής». Εθνικισμός, λοιπόν. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι εθνικισμός. Ε, δεν θα το κατάπιναν εύκολα αυτό οι Νεοδημοκράτες, πολύ περισσότερο όταν το ξεστόμισε ένας μουσαφίρης, προερχόμενος από το κάποτε τρισκατάρατο ΠΑΣΟΚ. 

Πρώτος αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση που ζήτησε από τον Μ. Χρυσοχοϊδη να ανακαλέσει και, αν δεν το κάνει, από τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει: «Δε μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού, με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη». Μετά αναγκάστηκε να τοποθετηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποφεύγοντας να καλύψει τον Μ. Χρυσοχοϊδη: «Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε. Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού». Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκφράσει τη διαφωνία του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Και ήταν οργισμένος: "Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «Εθνικισμός» το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 μίλια. Τη γραμμή αυτή τη χάραξε προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανένας, κανένας δεν δικαιούται να αποκλίνει από αυτή τη γραμμή». Ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ βουλευτής Θάνος Πλεύρης ήταν ακόμη πιο οργισμένος: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Μπορεί να το κάνει χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να το διαπραγματευτεί με κανέναν η Ελλάδα και οποτεδήποτε θέλει. Αυτή είναι η εθνική γραμμή και δεν μπορεί να αμφισβητείται. Προφανέστατα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα η επέκταση ως επέκταση να είναι εθνικιστικό αίτημα. (...) Συνολικά, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί θα πρέπει να τοποθετούνται και να δεσμεύουν την κυβέρνηση για το χαρτοφυλάκιο που ελέγχουν και οι εκλεγμένοι βουλευτές ή οι εκλεγμένοι υπουργοί μπορούν να μιλάνε για την γενικότερη πολιτική σκηνή». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τελευταίος και δεν είπε τίποτα. Ούτε αποδοκίμασε τον υπουργό του ούτε αποδοκίμασε αυτούς που τον αποδοκίμασαν. Αποδοκίμασε τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς φυσικά να ανταποκριθεί στο αίτημά του να αποδεχθεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια σε συγκεκριμένες περιοχές για να αρθεί το στρατηγικό αδιέξοδο της χώρας μπροστά στην καλπάζουσα αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης απαντά σε άλλη ερώτηση από αυτή που του τίθεται. Το έχει συνηθίσει να μην πιέζεται να τοποθετηθεί με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο και να λέει ότι τον ωφελεί επικοινωνιακά ανεξάρτητα από το αν είναι αλήθεια ή ψέμα, σημαντικό ή ασήμαντο, χρήσιμο ή περιττό, επίκαιρο ή εκτός θέματος. Για παράδειγμα χθες ανακοίνωσε δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια για τις γυναίκες άνω των 50 κάτι που έχει ήδη νομοθετηθεί αλλά τι σημασία έχει αφού στα περισσότερα δελτία ειδήσεων "έπαιξε" η εξαγγελία του σκέτη, χωρίς τη σημείωση ότι παρουσίασε σαν νέο το παλιό και σαν δικό του το ξένο. Με την ίδια μέθοδο ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέση για τον ορισμό που δίνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης στον εθνικισμό ούτε αποκάλυψε την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Κουκούλωσε για άλλη μια φορά την εσωκομματική αντάρα, δεν εξήγησε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ανενόχλητο το Oruc Reis και έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Αλήθεια, εκείνες οι συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία πότε θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή; Πόσο θα τις κρατήσει στο συρτάρι το βέτο Σαμαρά; Και είναι αυτό εθνικισμός κατά την ανάλυση του Μ. Χρυσοχοΐδη;...

Άννα Γκρίτζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου