Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Καπούσκα – Χοιρινό κοκκινιστό στην κατσαρόλα με λάχανο τουρσί

 Η συνταγή είναι ρωσική (όπως και το όνομά της: «καπούσκι» σημαίνει «λάχανο») και την έφεραν οι Πόντιοι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στην αχανή ρωσική επικράτεια. Στην ποντιακή κουζίνα, όπου τα στύπα (τουρσιά) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές συντήρησης των νωπών λαχανικών, καθιερώθηκε να ετοιμάζεται με λάχανο τουρσί, και η αλήθεια είναι ότι το πιάτο έτσι αποκτά ιδιαίτερη σπιρτάδα και έξτρα νοστιμιά. Την καπούσκα συναντάμε επίσης στη Θράκη. 

Η συνταγή είναι της Σοφίας Παπαδοπούλου από τον σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»

 

 

Υλικά

  • 700 γρ. λάχανο τουρσί, σπιτικό ή από βάζο (το βρίσκουμε λεπτοκομμένο ή σε μεγάλα κομμάτια φύλλων μέσα σε άλμη σε βάζο, σε καταστήματα με ποντιακά και ρώσικα προϊόντα, καθώς και σε σούπερ μάρκετ )
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 700 γρ. χοιρινό από σπάλα, σε μέτρια κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 500 ml ζεστό νερό
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Λάχανο: Αδειάζουμε το λάχανο τουρσί σε ένα λεπτό σουρωτήρι, ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά όση ώρα ετοιμάζεται το κρέας. Αν έχουμε προμηθευτεί λάχανο τουρσί σε κομμάτια και όχι λεπτοκομμένο, το κόβουμε κατά το γούστο μας.

Χοιρινό: Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει, αλλά να μην κάψει, και σοτάρουμε το χοιρινό για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το νερό με τον αραιωμένο πελτέ – θα πρέπει απλώς να καλύψει τα κομμάτια του χοιρινού. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Ρίχνουμε το λάχανο τουρσί στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι το λάχανο να απορροφήσει και αυτό λίγη σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, με ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου