Καινοτόμες δράσεις που εξυπηρετούν κοινωνικούς και οικονομικούς σκοπούς σχεδίασε και υλοποιεί στον Τρίλοφο Πιερίας το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων με στόχο την ενδυνάμωση της υπαίθρου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Ο Τρίλοφος βρίσκεται στα βορειο-κεντρικά της Πιερίας σε υψόμετρο 300 μέτρων. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Το 1940 είχε περίπου 2.500 κατοίκους, σήμερα έχει μόλις 600. Ο στόχος των δράσεων που ήδη μπήκαν σε εφαρμογή είναι διττός. Αφενός να παραμείνουν και να απασχοληθούν επαγγελματικά στον τόπο τους οι τρεις από τους πέντε εναπομείναντες νέους του χωριού και, αφετέρου, να αποτελέσουν με το παράδειγμά τους κίνητρο και για τους άλλους νέους να επιστρέψουν στον τόπο τους. Σχεδιάστηκαν δυναμικές καλλιέργειες, με μεθόδους κυκλικής οικονομίας, πιο φιλικές προς το περιβάλλον και συμβατές με τηνέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Για να πετύχει το εγχείρημα, αξιοποιείται ο εξοπλισμός που είναι στην διάθεση των νέων καλλιεργητών από την καλλιέργεια των καπνών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.
Στην προσπάθεια, αρωγός είναι ο πρόεδρος του χωριού και ιδιοκτήτης της αγροτουριστικής μονάδας “Three Hills - the ranch experience”, Δημήτριος Ελευθεριάδης. Η μονάδα του μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο όλο εγχείρημα με τη φάρμα αλόγων και τους πρότυπους ξενώνες που διαθέτει. Καταρτίστηκε πρόγραμμα ψεκασμών με ενεργούς μικροοργανισμούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της φάρμας με στόχο να εμποδιστεί η σήψη και η εξάτμιση της αμμωνίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των αλόγων δημιουργώντας μία υγιή μικροβιακή χλωρίδα στον χώρο. Τα οργανικά υπολείμματα της φάρμας (κοπριά), πλούσια σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς, μετά την απομάκρυνσή τους, κομποστοποιούνται με αναερόβια ζύμωση ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστούν στα αγροτεμάχια που θα καλλιεργηθούν την επόμενη χρονιά. Έτσι, μέσα από τη βελτίωση της γονιμότητας των αγροτεμαχίων, πετυχαίνουμε μειωμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιέργειας εκτός από το ότι είναι συμβατός με τη φύση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, δίνει προϊόντα που έχουν πολύ καλύτερη γεύση. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα τοπικά προϊόντα που το καταναλωτικό κοινό και οι επισκέπτες της πρότυπης αγροτουριστικής μονάδας θα μπορούν να δοκιμάζουν στο εστιατόριο της μονάδας αλλά και να προμηθεύονται από μια μελλοντική αγορά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Εξυπηρετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας εφαρμόστηκε στον Τρίλοφο Πιερίας κομποστοποίηση σε 22 κυβικά αλογίσιας κοπριάς, η οποία προέρχεται από τον στάβλο αγροτουριστικής μονάδας με στόχο να χρησιμοποιηθεί στα αγροτεμάχια της ομάδας παραγωγών που είναι ωφελούμενοι των προγραμμάτων του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων την επόμενη χρονιά. Η διαδικασία εφαρμόστηκε επίσης και σε οκτώ κυβικά πρόβειας κοπριάς.
Η κομποστοποίηση έχει ως στόχο τη ζύμωση της οργανικής ουσίας, η οποία αποτελείται από άχυρο και αλογίσια κοπριά, κάτω από αναερόβιες συνθήκες, προσθέτοντας ατταπουλγίτη και ασβέστιο από κοράλλια, καθώς και μικροοργανισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου