Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από αύριο...


Στην ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων αναγκάζεται να προσφύγει η κυβέρνηση, καθώς η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας κι ενώ οι αρμόδιες αρχές δείχνουν ανήμπορες να ανακόψουν την εξάπλωσή της. 

Στο... πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Παρασκευή, ένα «σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», με το Μαξίμου να αποφεύγει μέχρι στιγμής την επιλογή ενός γενικού lockdown, το οποίο θεωρεί ως τελευταίο και έσχατο μέτρο, όταν όλα τα προηγούμενα θα έχουν αποτύχει. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών με στόχο να αποφευχθεί ένα καθολικό «λουκέτο».

ADVERTISING

Αυτό που αναμένεται είναι να αλλάξουν προς –το αυστηρότερο– τα μέτρα για όλα τα επίπεδα του Υγειονομικού Χάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει μετάθεση του απαγορευτικού κυκλοφορίας νωρίτερα, διεύρυνση της τηλεργασίας, καθώς και αποκλεισμός μετακίνησης μεταξύ των νομών (με κάποιες εξαιρέσεις). Επίσης, αναμένεται να αποφασιστεί να κλείνουν νωρίτερα οι επιχειρήσεις εστίασης από ό,τι γίνεται σήμερα. 

Εξάλλου, ενδεχομένως θα ληφθούν μέτρα που θα έχουν σχέση με την υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων στις συναθροίσεις, τη διασκέδαση, καθώς και τις αθλητικές δραστηριότητες. Κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε μια αναφορά που κινείται στο παραπάνω ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι «ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων, καθώς και οι αναλυτικές αναφορές της καθημερινής ιχνηλάτησης δείχνει ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις. Γεγονός που επίσης αξιολογείται από τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση και έχει ληφθεί ως σημαντική παράμετρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων, που εξετάζονται αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα, η χρήση της μάσκας θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική για την αναχαίτιση της πανδημίας. Οπότε δεν αποκλείεται τυχόν απόφαση για πιο γενικευμένη χρησιμοποίησή της από τους πολίτες, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. 

Μέχρι στιγμής πάντως, οι προτάσεις της ειδικής επιτροπής για την πανδημία προς την κυβέρνηση δεν έχουν γίνει γνωστές. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το Μαξίμου είναι αυτό που θα αποφασίσει ποια από τα μέτρα θα εφαρμοστούν και ποια όχι. 

Και η πανδημία εξαπλώνεται
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ από την Παρασκευή άλλες τρεις περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» (επίπεδο συναγερμού 4). Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, τη Ροδόπη και τη Λάρισα. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού της συγκροτήματος, ανέρχεται πλέον σε δεκαπλάσιες τιμές σε σύγκριση με λίγες ημέρες νωρίτερα. 

Την ίδια στιγμή, κι άλλες περιοχές ανεβαίνουν επίπεδο. Συγκεκριμένα, περνούν στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) η Πέλλα, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Πιερία, ο Έβρος, η Ημαθία και η Χαλκιδική, ενώ ανεβαίνουν από το «πράσινο» στο «κίτρινο» επίπεδο η Αρκαδία και η Μεσσηνία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι και σήμερα καταγράφηκαν πάνω από 1.200 νέες μολύνσεις κι άλλοι 12 καταγεγραμμένοι θάνατοι, ενώ ανακοινώθηκε πως πλέον 114 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιέσεις που ασκούνται στο σύστημα υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου