Έναν γρήγορο και εύκολο καβουρμά μας ετοίμασε η Αμοργιανή μαγείρισσα Ευαγγελία Ρούσσου που δουλεύει στην οικογενειακή ταβέρνα «Στον Πύργο» στην Αρκεσίνη. Καβουρμά (σύγλινο) έφτιαχναν στο νησί κατά τα χειμωνιάτικα χοιροσφάγια. Στη συνταγή η μαγείρισσα τον αξιοποιεί σε ένα τυλιχτό με ξινομυζήθρα. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με αγοραστό καβουρμά.
Υλικά
- 10-12 πίτες για σουβλάκι
- 50 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 500 γρ. ξινομυζήθρα
Για τον καβουρμά
- 1 κιλό μπούτι χοιρινό, σε κύβους 2 εκ., χωρίς κόκαλο
- 10 γρ. κανέλα σε σκόνη
- 300 ml ελαιόλαδο (παραδοσιακά, χρησιμοποιούσαν λαρδί)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καβουρμάς: Αλατίζουμε το κρέας καλά και το βάζουμε σε σουρωτήρι. Βάζουμε το σουρωτήρι με το κρέας σε ένα ταψί, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ, να στραγγίξουν τα υγρά του. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρέας, το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται από το λάδι. Το μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντάς το τακτικά. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο βάζο. Το πασπαλίζουμε με πιπέρι και την κανέλα και το καλύπτουμε με το λάδι όπου το μαγειρέψαμε. Το αφήνουμε να κρυώσει, κλείνουμε με το καπάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 μήνα.
Σερβίρισμα: Παίρνουμε κομμάτια καβουρμά χωρίς λίπος από το βάζο και τα ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Τα βγάζουμε και στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε τις πίτες μέχρι να ροδίσουν καλά. Βάζουμε σε κάθε πίτα ντοματίνια κομμένα, 1 μεγάλη κουταλιά ξινομυζήθρα και τον καβουρμά ζεστό. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου