Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Πίτσα με σικορέ, γκοργκοντζόλα και αχλάδι

 


Υλικά

Τεμάχια: για 1 πίτσα 30 εκ.

Για το ζυμάρι (βγαίνουν 4 πίτσες 30 εκ.)

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Ζυμάρι

  1. Για την πίτσα με σικορέ, γκοργκοντζόλα και αχλάδι, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό.
  3. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη νωπή μαγιά πάνω στη ζύμη, όσο δουλεύει το μίξερ. Προσέχουμε να την τρίψουμε καλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
  4. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, σκληρό ζυμάρι.
  5. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.
  6. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, περίπου 250 γρ. η καθεμία, και τις βάζουμε σε ταψάκι.
  7. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. (Το μυστικό αυτής της ζύμης είναι η αργή ωρίμασή της στο ψυγείο).
  8. Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε πολύ λεπτή στρογγυλή πίτσα με διάμετρο 28-30 εκ. ή σε παραλληλόγραμμη πίτσα 40 x10 εκ.
  9. Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε μονομιάς τέσσερις πίτσες, μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπόλοιπες ζύμες στην κατάψυξη.

Επικάλυψη

  1. Με πινέλο στρώνουμε την κρέμα γάλακτος στη ζύμη.
  2. Σκορπίζουμε το κασέρι, το αχλάδι, το σικορέ, την γκοργκοντζόλα και την παρμεζάνα.

Πίτσα

  1. Για την πίστα με σικορέ, γκοργκοντζόλα και αχλάδι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Παίρνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και το γυρίζουμε ανάποδα με τον πάτο προς τα πάνω.
  3. Λαδώνουμε και μεταφέρουμε πάνω την πίτσα.
  4. Βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου