Υλικά
Μερίδες: 4- Για να φτιάξουμε τη συνταγή σαλιγκάρια με τραχανά, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο ψω- μί του κοχλάζει, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και βράζουμε για 5-6 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε εκ νέου.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά χωρίς να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το μπαχάρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα σαλιγκάρια.
- Ρίχνουμε τον τραχανά και 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του, μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει.
- Ανακατεύουμε τακτικά τα σαλιγκάρια με τον τραχανά στο μαγείρεμα, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στην κατσαρόλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου