Υλικά
Μερίδες: για ταψί 40 χ 35 εκ.- Για να ετοιμάσουμε την πίτα λαχανιά σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσο για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το παζί, τις τσουκνίδες, το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε τα λάπαθα, τις παπαρούνες και τον μάραθο, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, για να «ιδρώσουν» τα χόρτα και να βγάλουν τα δικά τους υγρά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα με το λάδι τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί με ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, λαδώνοντάς τα καλά το καθένα ξεχωριστά.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά το καθένα ξεχωριστά.
- Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα, έτσι ώστε και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και να σχηματιστεί περιμετρικά ένα όμορφο στεφάνι.
- Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια σε κομμάτια, τη λαδώνουμε και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου