Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Μανιταρόπιτα ανοιχτή, από τη Γαλλία




Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 11x35 εκ.

Φύλλο

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την ανοιχτή μανιταρόπιτα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο και το ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας ή με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
  3. Προσθέτουμε, λίγο λίγο, 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 40-45 λεπτά.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 13 χ 37 εκ. (λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από την ταρτιέρα).
  6. Τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, σουρώνουμε το νερό τους και το κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα μανιτάρια (φρέσκα και ξερά) για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το εστραγκόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Tρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  3. Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε στη βάση τη μισή ποσότητα τυριού και από πάνω στρώνουμε το μείγμα μανιταριών.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, τους κρόκους, την κρέμα, το θυμάρι και αλατοπίπερο και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μανιτάρια.
  5. Καλύπτουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου