Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ματσάτα Φολεγάνδρου με κιμά και μυζήθρα

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο στο μισό ελαιόλαδο, μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει.
  2. Ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σκέτη, χωρίς λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
  3. Ρίχνουμε τον κιμά και τον κομματιάζουμε αμέσως με ξύλινη κουτάλα, καθώς τσιτσιρίζει πάνω στο καυτό σκεύος.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι και καβουρδίζουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να αλλάξει χρώμα, να πιει τα υγρά που θα βγάλει και τελικά να αρχίσει να ροδίζει και να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε μέχρι ο κιμάς να βγάλει ωραίο άρωμα και σβήνουμε με το κρασί.
  6. Αφήνουμε για 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ταυτόχρονα ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα, για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και να διαλυθούν στο υγρό.
  7. Στο μεταξύ θα έχει δέσει και η σάλτσα ντομάτας, την οποία αδειάζουμε τώρα στον κιμά.
  8. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
  9. Πετάμε τα κλωνάρια θυμαριού (αν χρησιμοποιήσαμε φρέσκο) και τις δάφνες.
  10. Βράζουμε τα ματσάτα σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  11. Τα ρίχνουμε στον κιμά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  12. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το τυρί και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιάτα.
  13. Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τον βασιλικό ή τον δυόσμο.

Μια αιγαιοπελαγίτικη Μανδηλαριά, μονοποικιλιακή ή σε χαρμάνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου