Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αγριογούρουνο κρασάτο, με χυλωμένο κριθαράκι

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αγριογούρουνο, ξεκινάμε με τη μαρινάδα.
  2. Άπό το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με 200 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Άποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Ρίχνουμε τα κομμάτια κρέατος και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το κρέας να μαριναριστεί για όλο το βράδυ.

Αγριογούρουνο

  1. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνουμε καλά.
  2. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε και τα λαχανικά στην άκρη, και τη μαρινάδα.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά της μαρινάδας και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  5. Ρίχνουμε τη μαρινάδα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  7. Βγάζουμε το κρέας με τα λαχανικά σε ένα σκεύος και σουρώνουμε τη σάλτσα. Μετράμε και κρατάμε 600 ml. Aν είναι λιγότερη, συμπληρώνουμε με τόσο ζεστό νερό ώστε να έχουμε 600 ml.
  8. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  9. Άλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο.
  10. Ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
  11. Ρίχνουμε τα 600 ml ζωμού που είχαμε κρατήσει στην άκρη και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Άνακατεύουμε τακτικά.
  12. Άποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αναμειχθούν και να χυλώσει όμορφα το κριθαράκι. Άδειάζουμε σε πιατέλα και από πάνω τακτοποιούμε το αγριογούρουνο με τα λαχανικά.

Το κυνήγι είναι έντονα αρωματικό, πολλές φορές υπόξινο και αιχμηρό κρέας. Το μαγείρεμά του απαιτεί μαρινάρισμα και αργό, πολύωρο ψήσιμο ώστε να μαλακώσει, διαδικασίες που κάνουν ακόμα πιο έντονες τις πρωτογενείς γεύσεις του κρέατος. Όλα οδηγούν λοιπόν σε στιβαρά κόκκινα, τανικά κρασιά και πλούσιο μπουκέτο. Χαρμάνια με βάση το Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon μονοποικιλιακά, Ξινόμαυρο μονοποικιλιακό ή χαρμάνι με Syrah, Ραψάνη και Γουμένισσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου