Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο



1770: Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.

1854: Ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, με κύριο στόχο την κατάργηση της δουλείας.

1904: Ιδρύεται στη Λισαβόνα η Μπενφίκα, μια από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες της Πορτογαλίας.

1935: Ο δρ. Γουάλας Κράδερς, χημικός στην αμερικανική χημική βιομηχανία «Du Pont», εφευρίσκει το νάιλον.

1940: Η ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» σαρώνει τα Όσκαρ. Κερδίζει δέκα βραβεία, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια.

1943: «Ηχήστε σάλπιγγες…» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Κωστή Παλαμά, στο Α’ Νεκροταφείο, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

1947: Μια αντικυβερνητική εξέγερση στην Ταϊβάν οδηγεί σε μια απίστευτη σφαγή με 30.000 νεκρούς. Η σφαγή έμεινε γνωστή ως «Περιστατικό 228».

1949: Ανακαλύπτεται η κρύπτη και το τυπογραφείο, στο οποίο τυπώνεται η αντιστασιακή εφημερίδα «Μωριάς».

1953: Οι Άγγλοι επιστήμονες, Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον, ανακαλύπτουν τη δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ού αιώνα, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1959: H ελληνική Βουλή απορρίπτει με ψήφους 170 έναντι 117 την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ένωσις».

1991: Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου, καθώς Ιρακινοί στρατιώτες και Σύμμαχοι διατάσσονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.

1993: Γερμανός αρχαιολόγος δηλώνει ότι νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Τροία αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, πως έγινε ο Τρωικός Πόλεμος.

2023: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: 57 νεκροί και πολλοί τραυματίες από την μετωπική σύγκρουση μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας και μιας επιβατικής που κινούνταν στην ίδια γραμμή στην περιοχή των Τεμπών. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Η επιβατική αμαξοστοιχία IC62 με 350 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και η αντιθέτως ερχόμενη εμπορική με διμελές πλήρωμα το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Γεννήσεις

1787 – Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσπεργκ, βαυαρός πολιτικός, που διατέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Αντιβασιλείας και πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Όθωνα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της διοικητικής και οικονομικής πολιτικής του νεοσύστατου ελληνικού κράτους

1901 – Λάινους Καρλ Πόλινγκ, αμερικανός χημικός, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ού αιώνα, τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1954 για την εργασία του σχετικά με τη φύση των χημικών δεσμών και τις εφαρμογές της στη μοριακή δομή πολύπλοκων ουσιών. Το 1962 του απονεμήθηκε και το Νόμπελ Ειρήνης για την ακτιβιστική του δράση κατά των πυρηνικών όπλων, καθιστώντας τον έναν από τους δύο μοναδικούς κατόχους δύο διαφορετικών Νόμπελ, μαζί με τη Μαρία Κιουρί

1942 – Μπράιαν Τζόουνς, βρετανός μουσικός, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Rolling Stones, γνωστός για την επιρροή του στον ήχο της μπάντας στα πρώτα της χρόνια και την εισαγωγή νέων οργάνων, όπως το σιτάρ και το όργανο mellotron, στο ροκ

1953 – Πολ Κρούγκμαν, αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών το 2008, γνωστός για τις έρευνές του πάνω στη διεθνή οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και για τις καυστικές πολιτικοοικονομικές του αναλύσεις

1960 – Μανώλης Λιδάκης, έλληνας τραγουδιστής, γνωστός για τη χαρακτηριστική του φωνή και την ερμηνεία του σε έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, με επιτυχίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική μουσική σκηνή.

Θάνατοι

1916 – Χένρι Τζέιμς, αμερικανός μυθιστοριογράφος, από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 19ου και 20ού αιώνα, γνωστός για έργα όπως «Το στρίψιμο της βίδας» και «Το πορτρέτο μιας κυρίας», τα οποία χαρακτηρίζονται από ψυχολογικό βάθος και περίπλοκη αφήγηση

1925 – Φρίντριχ Έμπερτ, γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919–1925), που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Γερμανίας σε μια περίοδο μεγάλων πολιτικών αναταραχών μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1986 – Ούλοφ Πάλμε, σουηδός πολιτικός και πρωθυπουργός της Σουηδίας σε δύο θητείες (1969–1976, 1982–1986). Ένας από τους πιο χαρισματικούς ευρωπαίους ηγέτες του 20ού αιώνα, υπέρμαχος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και της διεθνούς ειρήνης, δολοφονήθηκε μυστηριωδώς το 1986, αφήνοντας πίσω του μία από τις μεγαλύτερες ανεξιχνίαστες πολιτικές δολοφονίες της εποχής.

2023 – 57 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα. Η μετωπική σύγκρουση επιβατικής και εμπορευματικής αμαξοστοιχίας ανέδειξε σοβαρές ελλείψεις στον σιδηροδρομικό έλεγχο και προκάλεσε εθνικό πένθος, κινητοποιήσεις και έντονες αντιδράσεις για την ασφάλεια των μεταφορών.

Γιορτάζουν

Κύρα, Κυράννα

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου