Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2025

Κρύα σούπα με τα υλικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κρύα σούπα με τα υλικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί, αρχικά στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα από την άλμη τους και, αν θέλουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  2. Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  3. Τα απλώνουμε ένα ένα σε καθαρές πετσέτες ή σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
  4. Έπειτα, τα χοντροκόβουμε.
  5. Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  6. Σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν απαλά.
  7. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  8. Ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν καλά.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
  11. Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
  12. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  13. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
  14. Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις, σε πολυκόφτη).
  15. Αδειάζουμε τη σούπα σε ένα μπολ και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο (ή σε μια λεκάνη), γεμάτο με παγάκια.
  16. Την ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει καλά και παράλληλα να διατηρήσει το ωραίο χρώμα της.
  17. Τη μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα.
  18. Σε κάθε μερίδα βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι και λίγες σταφίδες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου