Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ετοιμότητα για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου

         ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ Σ.Ο.Π.Π. ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

Σύσκεψη με θέμα το  σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών  κατά  τη φετινή θερινή περίοδο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 

Οι εκπρόσωποι που απαρτίζουν το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής  Προστασίας Πιερίας παραβρέθηκαν, άκουσαν τις επισημάνσεις του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστα Κοκκολάκη και πρόσθεσαν στοιχεία που αφορούν τον τομέα ευθύνης του καθενός.
Η σύσκεψη αυτή είναι βεβαίως καθιερωμένη κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Τα Συντονιστικά Όργανα όλων των περιφερειακών ενοτήτων συνεδριάζουν έτσι ώστε να δουν το σχεδιασμό και την ετοιμότητα των υπηρεσιών και όλων των εμπλεκομένων φορέων σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές και με τον καύσωνα.
Βασικός στόχος της  συνεδρίασης ήταν  ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση των έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού και αναγγελίας δασικής πυρκαγιάς και της άμεσης μετάβασης στο σημείο για τη γρήγορη αντιμετώπισής της. 
Στη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να υποδείξουν λύσεις,  να καταθέσουν προτάσεις και να αναφέρουν τα μέσα καθώς και το προσωπικό που διαθέτουν προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Γενικότερα, επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη αποδοτικού συντονισμού και συνεργασίας και τονίστηκε τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί αυτό.
Επίσης, οι  συνεδριάσεις του ΣΟΠΠ κάθε φορά αποτελούν ευκαιρία να γίνουν γνωστές παραλείψεις και ειδικές ανάγκες κάθε περιοχής. Για το νομό μας, ο κ. Κοκκολάκης επεσήμανε το πρόβλημα που υπήρχε παλιότερα και πλέον έχει σχεδόν εκλείψει, με τις στρατιωτικές βολές στους πρόποδες του Ολύμπου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της λύσσας καθώς από το χειμώνα έχει αρχίσει να παρουσιάζεται πρόβλημα στην Κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.
Τέλος,  τέθηκαν   επι τάπητος το θέμα των αντιπυρικών ζωνών  σε οικισμούς κοντά σε δάση με τη συνεργασία Δήμων  και Δασαρχείου,  σχέδια εκκένωσης οικισμών – χώρους συγκέντρωσης,  η συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων, ο καθαρισμός  των χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης  απορριμμάτων από τους Δήμους  και το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευαίσθητες» περιοχές στις περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι υψηλός.
Στη σύσκεψη  με βασικό εισηγητή τον Προϊστάμενο  της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κωνσταντίνο Κοκολάκη, συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Ψαλτόπουλος,  η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Πιερίας, κ. Σοφία Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  της πολιτικής  και  στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής,  υπηρεσιών,  φορέων,  εθελοντικών οργανώσεων και ορειβατικών συλλόγων.
Η ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε  τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στη σύσκεψη, ενώ ευχήθηκε καλό καλοκαίρι  χωρίς προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι η πρόληψη, ο σχεδιασμός, η συνεργασία, η ετοιμότητα των υπηρεσιών και οι  κατάλληλες συνέργιες πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών και  των δασών.  
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΟΛΑΚΗΣ
«Αν και είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το 97% των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας οφείλεται στον παράγοντα άνθρωπο, είτε εκ προθέσεως, είτε εξ αμελείας. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες ώστε να προσέχουν για να μην προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές.
Στόχος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και στη συνέχεια να υπάρχει ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού με τη βοήθεια και των εθελοντικών οργανώσεων για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες δράσεις στο πλαίσιο της πρόσληψης και της άμεσης κινητοποίησης και αντιμετώπισης σε όποια πυρκαγιά εκδηλωθεί.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στην Πιερία, νομίζω ότι σχεδόν έχουν σταματήσει οι βολές που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στο πεδίο βολής Λιτοχώρου και μας εκδηλωνόταν κάθε χρόνο πυρκαγιές. Οι καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε νομό είναι αυτές που πρέπει να αξιολογούνται και να αξιοποιούνται και την επόμενη χρονιά.
Μπορεί σε ένα σημείο να ξεσπάσει μια ακόμη φωτιά μετά από δύο χρόνια. Θα είναι μια άλλη φωτιά, με τα δικά της χαρακτηριστικά, με διαφορετικούς εμπλεκόμενους σαν άτομα, με διαφορετικές δυνατότητες και μέσα. όσο μπορούμε πιο καλά και συντονισμένα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμβεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου