Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Νέες αποφάσεις για τα μπλόκα - Βλέπει Τσίπρα η «Πρωτοβουλία αγροτών»


Ακόμα και τρακτέρ στην Αθήνα μπορεί να κατέβουν στην μεγάλη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα τη σύγκρουσή τους με την κυβέρνηση και πλέον κάθε ενδεχόμενο για το πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να αποκλείεται.
Σήμερα στις 14:00 είναι προγραμματισμένη στα Τέμπη η κρίσιμη σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων που θα αποφασίσει τον τρόπο δράσης των αγροτών.

Οι ενώσεις των αγροτών βρίσκονται σε πορεία ευθείας σύγκρουσης με την κυβέρνηση απαιτώντας από τα αρμόδια υπουργεία να αποσύρουν όλες τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και την φορολογία τους πριν προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, δεκτό έγινε το αίτημα της «Πρωτοβουλίας των αγροτών» για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η ακριβής ημερομηνία συνάντησης όπως και η ατζέντα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.


Στο μεταξύ, κοινή κάθοδο στην μεγάλη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι αγρότες του Κάστρου Βοιωτίας με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, κάτι που μπορεί να είναι ο «πρόδρομος» της απόφασης της σύσκεψης στα Τέμπη.


«Καταφέραμε να ενωθούν η γραβάτα με τη γαλότσα»
Με αυτή τη φράση υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Κάστρου ο κ. Τσακμάκης, την αντιπροσωπεία των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Κάστρο Βοιωτίας.

Πρόκειται για μία συνάντηση η οποία, όπως δήλωσαν όλες οι πλευρές, είχε σαν στόχο την κοινή αγωνιστική πορεία το επόμενο διάστημα, με φόντο την 4η Φεβρουαρίου που είναι η επόμενη κινητοποίηση στην Αθήνα.

Μπλόκα και στην Αττική

Ο «πυρετός» των κινητοποιήσεων εξαπλώνεται και στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου στη διασταύρωση της Βάρης - Κορωπίου με τη λεωφόρο Μαρκοπούλου αγρότες από τα Μεσόγεια έκλεισαν χθες το δρόμο προς το αεροδρόμιο για μια ώρα.

Διαμαρτύρονται όχι μόνο για το προσχέδιο του ασφαλιστικού αλλά και γιατί από 1/1/2016 τους έχει επιβληθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί καθώς οι περισσότεροι είναι οινοπαραγωγοί.

Κόρινθος: Απειλούν με «μπλακ άουτ» μεταφορές προϊόντων σε λαϊκές
Σκληραίνουν ωστόσο τη στάση τους και οι αγρότες της Κορίνθου καθώς συνεχίζουν να έχουν κλειστή την εθνική οδό στα διόδια του Ισθμού και να κλείνουν για μισή ώρα, από τις 11-11:30, από τις 16:00-16:30 και από τις 20:00-20:30 και την παλιά εθνική οδό.

Ελήφθη μάλιστα απόφαση να μην επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός των λαϊκών αγορών σε όσα φορτηγά από νομούς Πελοποννήσου σκοπεύουν να ανέβουν προς Αθήνα.

«Ζεσταίνουν τις μηχανές» στο μπλόκο της Νίκαιας
Προετοιμασίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους πιο «συσπειρωμένα και συντονισμένα», πραγματοποιούν οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Εντωμεταξύ, μετά από από την απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης των μπλόκων, στην οποία συμμετείχαν τα μπλόκα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας, στη συνεδρίασή της, αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:

-Συμμετοχή αντιπροσωπείας του μπλόκου στο συλλαλητήριο εργατών, επαγγελματιών και αγροτών, που έχουμε το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου.

-Κλείσιμο του Κόμβου Πλατυκάμπου, στην Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στις 5 μ,μ.

-Συγκέντρωση, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στις 11 πμ, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα αγροτοδικεία, καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό.

- Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10:30 πμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 κι άλλες δράσεις την ίδια μέρα.

- Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου θα επισκεφτεί φορείς εργαζομένων, νεολαίας , γυναικών που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. Γνωστοποίησε δε, ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος μας τόνισε ότι «το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, αντιπροσωπεία των αγροτών θα παρευρεθούν σήμερα στη συνάντηση των Τεμπών, ενώ θα «μπλοκάρουν» το δρόμο στο χρονικό διάστημα 16.00-20.00 το βράδυ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, «δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας από την προσεχή Δευτέρα».

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί 12.00 - 14.00 και 19.00-21.00.

Στο νομό του Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν και σήμερα 19.00 - 21.00 το βράδυ, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο θα είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, αναχώρησαν από το πρωί προς τα δύο τελωνεία.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν για το Σαββατοκύριακο, ενώ μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης «θα πάμε αντιπροσωπεία στα Τέμπη, με αίτημα να γίνει καταγραφή των αιτημάτων μας και να καταρτιστεί σχέδιο φορολογικό με φοροτεχνικούς, ενώ θα ζητήσουμε να ληφθούν αποφάσεις για το συντονισμό των μπλόκων σε όλη την χώρα».

Στο Νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν πρόκειται σήμερα να γίνει αποκλεισμός. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση, εν αναμονή και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, θα γίνει αποκλεισμός 12.00-18.00. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά. Τονίζεται ότι αντιπροσωπεία του μπλόκου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Τεμπών σήμερα.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30.Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12.00-14.00 και 18.00-21.00.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι «από σήμερα σκληραίνουμε τη στάση μας και αποφασίσαμε τις ώρες 17.00-22.00 το βράδυ να έχουμε κλειστούς τους δρόμους σε εναλλαγή με το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, ώστε να υπάρχει εναλλακτική για τους οδηγούς». Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε «όσο υπάρχει μαζικότητα στα μπλόκα, τόσο οι σάπιοι αγροτοπατέρες δεν θα πουλήσουν τον κλάδο στον πρωθυπουργό», σχολιάζοντας έτσι την κίνηση της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χθες το βράδυ αποφασίσαμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας στα εννέα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή μας για σήμερα, ενώ αύριο Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-12.30.

Στερεά Ελλάδα
Στο Κάστρο οι Βοιωτοί θα αποκλείσουν από τις 11 το πρωί ως τις 14:00, ενώ οι αγρότες από την περιοχή της Θήβας θα διακόψουν την κυκλοφορία στο ύψος του 90ο χιλιομέτρου. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα το κάνουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 18:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00.

Το μπλόκο της Ελάτειας θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη την ώρα.

Στο μπλόκο της Αμφίκλειας οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12 το μεσημέρι ως τις 14:00 και από τις 19:00 ως τις 21:00.

Σε Δομοκό και Δρούγο ο αποκλεισμός θα γίνει από τις 12 μέχρι τις 14:00

Τέλος οι αγρότες της Φωκίδας θα αποκλείσουν την εθνική οδό Θερμοπυλών Ιτέας στο ύψος της Ιτέας από τις 12 ως τις 15:00
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου