Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Πρωτομαγιές – σύμβολα

toysis
Είναι κάποιες στιγμές, στην νεότερη ελληνική ιστορία που σφραγίζουν ανεξίτηλα την πορεία της χώρας. Αύριο ξημερώνει πρωτομαγιά. Ας θυμηθούμε τις πρωτομαγιές, που σημάδεψαν την πατρίδα μας.
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1936 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην περίοδο του μεσοπόλεμου, ενηλικιώνεται το εργατικό κίνημα. Μετά το 1922 και την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, από την Μικρά Ασία η εργατική τάξη, γίνεται πιο ριζοσπαστική. Με πρωτεργάτες τους κομμουνιστές, αλλά και άλλους δημοκράτες και σοσιαλιστές η εργατική τάξη, κάνει πιο εμφανή την παρουσία της και διεκδικεί πιο αποφασιστικά, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερα μεροκάματα και καλύτερη ζωή. Οι δικτατορίες του Πάγκαλου και του Κονδύλη, χρησιμοποίησαν όπλα για να υποτάξουν τις μάζες, που ζούσαν σε  άθλιες συνθήκες ακραίας φτώχειας ειδικά μετά την χρεωκοπία της Ελλάδας το 1932.
Την πρωτομαγιά του 1936, κυρήσσεται απεργία, από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου της Καβάλας και άλλων περιοχών. ( Πολλοί μικρασιάτες δούλευαν στα καπνεργοστάσια και η παιδική εργασία κυριαρχούσε). Η απεργία σημείωσε τεράστια επιτυχία και στο πλευρό των καπνεργατών στάθηκαν οι αυτοκινητιστές και άλλες ομάδες. Την 9 Μάη η αστυνομία ανοίγει πυρ και σκοτώνονται 20 εργάτες και τραυματίζονται τουλάχιστον 300. Η κυβέρνηση Μεταξά, από την αρχή της διακυβερνήσεως της, δείχνει το αιματοβαμένο και φασιστικό της προσωπείο. Η φωτογραφία στην αρχή του άρθρού απεικονίζει τον δολοφονημένο αυτοκινητιστή ΤΑΣΟ ΤΟΥΣΗ. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» της επόμενης ημέρας και ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να συνθέσει τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ.
 kaisariani 1944 s  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1944 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Βρισκόμαστε στο τέλος της κατοχής. Τα ναζιστικά στρατεύματα μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους (ομάδα Χ, ταγματασφαλίτες), εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 αγωνιστές. Οι εκτελεσμένοι ήταν κρατούμενοι κομμουνιστές, 170 από αυτούς στη Ακροναυπλία και 30 στην Ανάφη. Αυτούς τους ήρωες η κυνέρνηση της 4ης Αυγούστου (Μεταξάς), τους παρέδωσε στους «φίλους» τους ναζί, μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1941. Η εκτέλεση έγινε σαν αντίποινα για τις επιθέσεις ανταρτών του θρυλικού ΕΛΑΣ, στους Μολάους Λακωνίας και συγκεκριμένα εναντίον του στρατηγού Κράιντς.
panagoulisΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1976 ΑΘΗΝΑ
Ο βουλευτή Αλέκος Παναγούλης, σκοτώνεται, σε ένα «περίεργο» τροχαίο κάτω από αδιευκρύνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες. Την περίοδο της δικτατορίας, ο Παναγούλης αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και έιχε καταδικαστεί σε θάνατο. Είχε καταγγείλλει σε όλο τον κόσμο, τα βασανιστήρια της χούντας. Η δολοφονία του έγινε λίγες μέρς πριν παρουσιάσει στην δικαιοσύνη στοιχεία, για πρόσωπα και καταστάσεις, που συνεργάστηκαν και συνδέοταν άμεσα με τους «απριλιανούς». Ο θάνατός του στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, έβαλε όριστικό τέλος στην αποχουντοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Είναι ο τρίτος στη σευρά εν ενεργεία βουλευτής, που δολοφονήθηκε στη Ελλάδα μέσα σε 13 χρόνια. Την αρχή, έκανε ο Γρηγόρης Λαμπράκης της Ε.Δ.Α. τον Μάιο του 1963, την σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Τσαρουχάς (της Ε,Δ.Α. και αυτός), που σκοτώθηκε από την χούντα το Μάη του 1968 και  τέλος ο Αλέκος Παναγούληγς τον ίδιο μήνα το 1976.
Επειδή ο λαός που λησμονεί την ιστορία του σβήνει, επιβάλλεται να θυμόμαστε πάντα. Τιμή και Δόξα.

http://efthia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου