Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

O Ματθαίος Τσαχουρίδης… και η λύρα του είναι Διγενής Αλωνίων!



Του Νίκου Κολίτση (Metrosport.gr)

Ο ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνης, Ματθαίος Τσαχουρίδης, είναι παγκοσμίου φήμης σολίστας και βιρτουόζος της ποντιακής λύρας (και άλλων έγχορδων οργάνων). Αυτό είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζετε. Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης κατέχει το πρώτο διδακτορικό παγκοσμίως, που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου και το απώτερο όνειρό του είναι ν’ ακούσει τον ήχο της ποντιακής λύρας σε μία ταινία του Hollywood!
Αυτό ίσως το γνωρίζετε ορισμένοι πιο διαβασμένοι.
Αυτό όμως που είμαστε σίγουροι ότι δε γνωρίζετε, είναι ότι ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι… Διγενής Αλωνίων! Ο Διγενής Αλωνίων είναι η ιστορική ομάδα των Αλωνίων, οικισμού του νομού Πιερίας, που αγωνίστηκε φέτος στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας. Στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, ο Διγενής αγωνίστηκε με αντίπαλο το Μέγα Αλέξανδρο Τριλόφου, σε viral αγώνα μπαράζ για την άνοδο στη Β’ κατηγορία. Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, παρά το βαρύ καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παραβρέθηκε στο γήπεδο, όπως αποκαλύπτει το Μetrosport.gr, με το δημοσιογραφικό φακό του Νίκου Κολίτση, χωρίς τη λύρα του αυτή τη φορά αλλά μαζί με το φίλο του, Γιώργο Κορτσινίδη (τύμπανα, κρουστά, ποντιακό νταούλι) και χειροκρότησαν την ομάδα… στα Μαρμαρένια Αλώνια, που νίκησε και πανηγύρισε την άνοδο στη Β’ κατηγορία!
Το Μetrosport.gr έδραξε την ευκαιρία και… κατέθεσε official πρόταση στους δύο καλλιτέχνες να συνθέσουν, με την πρώτη ευκαιρία, τον ύμνο του ιστορικού Διγενή Αλωνίων, γεγονός που τους βρήκε σύμφωνους! Μέχρι, λοιπόν, ο Διγενής Αλωνίων, σύμβολο στο hall of fame του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως μαρτυρά και η ποντιακή λύρα σε περίοπτη θέση στην πλατεία του χωριού, ν’ αποκτήσει τον ύμνο του, εμείς θα περιμένουμε υπομονετικά να κάνουμε… backing vocals!
 http://www.metrosport.gr/article/mattheos-tsachouridis-ke-lira-tou-ine-digenis-alonion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου