Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Νίκος Ανδρουλάκης : Η Δημοκρατική Παράταξη έχει ιστορική ευκαιρία μπροστά της

Αποτέλεσμα εικόνας για νίκος ανδρουλάκης πασοκ
Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Το Καρφί»

Ποια η άποψή σας για τις διαδικασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Τη θέση μου για ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο, την κατέθεσα στα όργανα του κόμματος. Πιστεύω ότι μετά την απαξίωση του αντιμνημονιακού αφηγήματος και με προφανή την αδυναμία της ΝΔ να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Ποιο το μέλλον της Κεντροαριστεράς;

Σήμερα ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης παραμένει πολυδιασπασμένος και με περιορισμένη επιρροή σε σχέση με το ιστορικό εύρος του. Ο κόσμος της παράταξης όμως θέλει ενότητα και μια νέα πορεία. Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να βρει τον βηματισμό της και να αποκτήσει αρμούς με την κοινωνία ώστε να αποτελέσει την προοδευτική επιλογή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.
Φιλοδοξείτε να αναλάβετε την ηγεσία του κόμματος; Ποιες οι προθέσεις και οι στόχοι σας;
Το ερώτημα μου είχε τεθεί και πριν από το συνέδριο του 2015 και η απάντηση μου και σήμερα παραμένει η ίδια. Προτιμώ να είμαι ένας από τους πολλούς που θα οδηγήσουν την παράταξη στον ρόλο που ιστορικά κατείχε παρά ο ένας που θα την οδηγήσει στο περιθώριο. Στόχος μου είναι να συγκροτηθεί η παράταξη μέσα από διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τον πλουραλισμό, τη συμμετοχικότητα και τη γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών.
Είστε πολιτικός της νέας γενιάς. Ποια η οπτική σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι νέοι λόγω της κρίσης;
Η νέα γενιά βιώνει έντονα της συνέπειες της κρίσης: πρόκειται για τη γενιά με τις καλές σπουδές, η οποία όμως αντιμετωπίζει την ανεργία στην Ελλάδα και αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Περίπου 427.000 έχουν φύγει από την Ελλάδα από το 2008 και έπειτα, οι περισσότεροι από αυτούς, νέοι επιστήμονες. Αποτελεί θέμα εθνικής ανάγκης να αναστρέψουμε αυτό το ρεύμα εξόδου και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή τους. Για να συμβεί αυτό πρέπει όχι μόνο να δημιουργήσουμε πολλές και ποιοτικές δουλείες αλλά να καταστήσουμε την προσβασιμότητα στο εργασιακό, οικονομικό και δημόσιο πεδίο δίκαιη και ισότιμη για όλους. Με δυο λόγια να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα διαγενεακης δικαιοσύνης.
Σε ποια μέτωπα θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί λάθος τακτική όσον αφορά την διαπραγμάτευση με τους εταίρους αλλά και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις; Ποια τα φάουλ που έχει εκτελέσει;
Η κυβέρνηση έχει την τάση να συγχέει τη ρητορική με τη στρατηγική. Το αποτέλεσμα είναι να αυτοπαγιδεύεται και να προκαλούνται καθυστερήσεις τη στιγμή που η οικονομία ασφυκτιά. Η παρούσα αξιολόγηση είναι ενδεικτική: ενώ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016 φαίνεται ότι θα κλείσει στις αρχές Ιουνίου. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο προκαλείται μεγαλύτερη βλάβη στην οικονομία αλλά ακόμα και ο, δεδηλωμένος, στόχος της ελάφρυνσης του χρέους απομακρύνεται. Πότε είναι ποιο λογικό να δεχόταν η Γερμανία τη μείωση χρέους: τον Ιανουάριο του 2016 ή τον Ιούνιο του 2017, δυο μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές;
Ως ευρωβουλευτής ποια η αντιμετώπιση που δέχεστε από την Ευρώπη και τους φορείς της; Υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης και μη εμπιστοσύνης στη χώρα μας και τους εκπροσώπους της;
Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πάντοτε προκαλούν αντιδράσεις συμπάθειας και αλληλεγγύης. Κλίμα μη εμπιστοσύνης φυσικά υπάρχει προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι εθισμένη στη διγλωσσία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε να σπαταλήσει το κεφάλαιο εμπιστοσύνης που είχε το 2015 ως νέα κυβέρνηση.
Τι σας λένε οι πολίτες της χώρας; Θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να υπερκεραστούν οι δυσκολίες;
Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα έχει χάσει και την εμπιστοσύνη του στα παραδοσιακά κόμματα να προσφέρουν λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και σχέδιο. Οι ακρότητες κάθε είδους όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά επιδεινώνουν μια κατάσταση που είναι ήδη πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με συνωμοσιολογίες που υπονομεύουν οποιαδήποτε μορφή σοβαρού δημοσίου διαλόγου που είναι και το πρώτο βήμα για να υπερβούμε την σημερινή κατάσταση.
Ως πολιτικός μηχανικός γνωρίζετε ότι τα θεμέλια ενός οικοδομήματος είναι αυτά που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την διατήρηση αυτού στο χρόνο. Ποιοι λοιπόν οι πολιτικοί πυλώνες στους οποίους μπορεί να βασιστεί το μέλλον μίας παράταξης, κυβέρνησης και εν κατακλείδι μίας χώρας;
Η θεμελίωση είναι σημαντική σε μια οικοδομή αλλά όχι αρκετή από μόνη της. Σε ένα πρώιμο στάδιο έχουμε την κατάρτιση του αρχιτεκτονικού σχεδίου καθώς και του σχετικού πλάνου εργασιών. Αντίστοιχα, στη πολιτική είναι οι αρχές και οι αξίες που πρέπει να καθοδηγούν την παράγωγη θέσεων. Ο σεβασμός στη δημοκρατία, η συλλογική λειτουργία, η αλληλεγγύη δεν είναι αφηρημένες έννοιες αλλά πρέπει να λειτουργούν ως το πλαίσιο που καθορίζει τι είναι θεμιτό και τι όχι στη δημόσια σφαίρα.
Σε τι πάσχει η πολιτική ζωή της χώρας; Μπορούν οι πολιτικοί να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου;
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης βρίσκεται πράγματι στην καρδιά του προβλήματος και αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα με δεδομένο ότι η δημοκρατία μας είναι αντιπροσωπευτικού τύπου. Η εμπιστοσύνη όμως δεν υπάρχει σε κενό αέρος, αντίθετα είναι μια αξία που κτίζεται σταδιακά μέσω της συνέπειας λόγου και πράξεων. Σταδιακά, καθώς οι ψηφοφόροι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ποιος χρησιμοποιεί τη γλώσσα της αλήθειας και ποιος τη γλωσσά του ψεύδους, θα βελτιωθεί και η πολιτική ζωή του τόπου.
Ποιο το μέλλον της οικονομίας της χώρας;
Η Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εάν εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ειδικά το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της. Χρειαζόμαστε ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία 150.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας που θα είναι εξασφαλισμένες από τις επιπτώσεις της κρίσης. Για να το επιτύχουμε αυτό τότε πρέπει να ιδρυθούν 20.000 μικρές νέες επιχειρήσεις στους τομείς των διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Η χώρα πρέπει να επιλέξει τους συγκεκριμένους τομείς και να τους προσφέρει αδειοδοτικά και λειτουργικά κίνητρα ώστε να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε έμφαση και σε τομείς που έχουμε ήδη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως ο τουρισμός και να εκμεταλλευτούμε την γεωπολιτική ανασφάλεια που ταλανίζει τους ανταγωνιστές μας ώστε να καταστήσουμε μόνιμο το αυξημένο τουριστικό ρεύμα των τελευταίων ετών.
Σε όσους τα βάζουν με τους Ευρωπαίους ομολόγους για τα μέτρα που ζητούν να ληφθούν στη χώρα μας τι απαντάτε;
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως και το ΔΝΤ αλλά και ορισμένοι από τους εταίρους μας έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το πώς αντιμετωπίσθηκε η κρίση και για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Στις διεθνείς σχέσεις όμως ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του άρα πρέπει και εμείς να δούμε τι θα κάνουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση. Η Ελλάδα είναι υπερήφανη χώρα με παραγωγικές δυνατότητες και μπορεί να υπερβεί τη σημερινή στασιμότητα.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η σωστή αντιμετώπιση για το προσφυγικό ζήτημα δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει την όλη κατάσταση καθώς συνεχίζεται η ροή εισόδου των προσφύγων;
Σήμερα η μόνη επιλογή είναι η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει όλες τα Κ-Μ να αρχίσουν να δέχονται πρόσφυγες μια και, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν δυο χώρες οι οποίες αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Φυσικά, πρέπει και η κυβέρνηση να δημιουργήσει ανθρώπινες υποδομές εκμεταλλευομένη και τα 360 εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει ως έκτακτη βοήθεια μέχρι σήμερα. Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και το θέμα της αποζημίωσης της τοπικής οικονομίας στα νησιά «πρώτης γραμμής» που έχω επανειλημμένα φέρει στο ευρωκοινοβούλιο με ερωτήσεις μου. Σε βάθος χρόνου, βεβαία, η λύση είναι να τερματισθεί ο βάρβαρος πόλεμος που διεξάγουν οι μεγάλες δυνάμεις, δια αντιπροσώπων, στη Συρία. Είναι τραγικό στην εποχή μας να έχουμε εκατόμβες θυμάτων επί 6 χρόνια και να μην καταφέρνει η διεθνής κοινότητα να επιβάλει την κατάπαυση του πυρός.
Προωθήσατε τροπολογία για την ένταξη της Ελλάδας στο ταμείο εκσυγχρονισμού ενέργειας. Σχολιάστε μου αυτή σας την πρωτοβουλία.
Με βάση την τροπολογία που κατέθεσα η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο ταμείο εκσυγχρονισμού για την ενέργεια και, μέσω αυτού, να αποκτήσει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια ως αποζημίωση για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, η υποστήριξη του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ελλειμματική μέχρι σήμερα. Ελπίζω ότι για λόγους αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που τόσο δοκιμάζεται θα έχουμε επιτυχή κατάληξη.
Ποιος ο αντίκτυπος στους πολίτες της χώρας όσον αφορά την διαχείριση των κόκκινων δανείων με την απάντηση που λάβατε από τον Πιέρ Μοσκοβισί στην οποία εκθέτει την κυβέρνηση;
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία υποστήριζε ότι οι θεσμοί της επέβαλαν να μην έχουν το δικαίωμα οι δανειολήπτες να εξαγοράσουν τα δάνεια τους, όπως έγινε στη Κύπρο, ενώ στην πραγματικότητα αυτή είχε την πρωτοβουλία σύνταξης της συγκεκριμένης διάταξης. Πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης που αφορά την υπεράσπιση όχι μόνο των πιο αδύναμων συμπολιτών μας αλλά και αυτών που χωρίς να έχουν δόλο κατέληξαν να εγκλωβιστούν σε δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους σήμερα.
Τι έργο έχουμε να περιμένουμε για τη χώρα μας από την ιδιότητά σας ως Ευρωβουλευτής;
Οι πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και ο στόχος μου είναι να τους τιμήσω και εγώ υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας ειδικά στους τομείς του περιβάλλοντος και των εξωτερικών υποθέσεων, μια και συμμετέχω στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επιπρόσθετα, ασχολούμαι με τα ζητήματα των δυτικών Βαλκάνιων και ειδικά με το Μαυροβούνιο όπου ήμουν και εισηγητής σχετικής έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ως Έλληνας παρακολουθώ στενά τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, τις σχέσεις της με άλλες χώρες αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Στα πλαίσια των καθηκόντων μου έχω καταθέσει πολλές ερωτήσεις για την Τουρκική επιθετικότητα προς τη χώρα μας και τις διώξεις που υφίσταται η αντιπολίτευση και η κουρδική μειονότητα. Δυστυχώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Ερντογάν έχουμε μια επιδείνωση σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθώ να αναδεικνύω θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την ανάγκη για γεωπολιτική σταθερότητα γιατί έχουμε έξαρση των εθνικισμών στην ευρύτερη περιοχή μας.

Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D
www.androulakisnikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου