Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ο πρωθυπουργός κρύφτηκε... Απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το αν «θα ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα»...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους, όπου επιχείρησε να παρουσιάσει ως επωφελή για τη χώρα τη συμφωνία των «27». Ετσι, περίσσεψαν οι αναφορές σε 70 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα (που όμως αφορούν συνολικά τον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ στο Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπονται για τη χώρα μας 32 δισ., εκ των οποίων τα 12, περίπου, δάνεια).

΄Στη συνέντευξη αυτή όμως, υπήρξαν σημεία όπου ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ελιχθεί και να «κρυφτεί» πίσω από διατυπώσεις. Χαρακτηριστική, η ερώτηση (από το Mega) αν θα υπάρξουν «δημοσιονομικά μέτρα ως μέρος των  διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων;» στα οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης.  «Και αν ναι», προστίθετο στην ερώτηση, «πότε προβλέπεται να εφαρμόζονται σε βάθος τριετίας όσο θα διαρκεί δηλαδή και το Ταμείο Ανάκαμψης;»

Στο ερώτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, μάλλον ένοχα, να απαντήσει «μη συγχέουμε δημοσιονομικά μέτρα με μεταρρυθμίσεις, δεν είναι το ίδιο πράγμα». Ωστόσο, και ενώ προφανώς είναι άλλο τα δημοσιονομικά μέτρα και άλλο οι μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός δεν απαντάει στην ερώτηση που είναι αν περιλαμβάνονται ΚΑΙ δημοσιονομικά μέτρα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και εδώ δεν απαντάει.



Η σχετική ερώτηση στο 15'40''

Τι κρύβει η απάντηση

«Κοιτάξτε, μη συγχέουμε δημοσιονομικά μέτρα με μεταρρυθμίσεις, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εμείς έχουμε ένα δημοσιονομικό σχέδιο σε βάθος τριετίας. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω πιο αναλυτικά γι’ αυτό και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πώς αναδιαρθρώνουμε τις πρωτοβουλίες μας στο δημοσιονομικό σκέλος», ήταν η ακριβής φράση του πρωθυπουργού, που επιλέγει να αφήσει την απάντηση στο ερώτημα «τι θα κάνουμε δημοσιονομικά» για την πολιτικά μακρινή ΔΕΘ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η συνέχεια της (μη) απάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Θέλω να τονίσω, όμως, ότι δημοσιονομικά, ήδη, η χώρα έχει πάρει πάρα πολλά μέτρα. Τα έχει πάρει δανειζόμενη, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και από τις αγορές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε σε πρώτη φάση αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Πρωτίστως τους εργαζόμενους, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν ενδεχομένως από το φάσμα της ανεργίας, την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται ξανά σε μέτρα που έχει ήδη πάρει, όπως και στη συνέχει: «Αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, κάποια από τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη, όπως το πρόγραμμα SURE το οποίο έρχεται και στηρίζει σχήματα τα οποία έχουν να κάνουν με στήριξη του κόσμου της εργασίας, είναι προγράμματα τα οποία ήδη υλοποιούνται».

Αποφεύγοντας τα ουσιώδη

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσθέτει: «Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά από τις αρχές του ’21. Όπως σας είπα, έχουμε τρία χρόνια για να γίνουν οι κατανομές των πόρων και έξι χρόνια για να γίνουν οι εκταμιεύσεις. Είναι ένα σχέδιο πολύ πιο μεσομακροπρόθεσμο».

Για τρίτη συνεχή φορά στην ίδια απάντηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης καταφεύγει σε άσχετες με την ερώτηση διατυπώσεις. Πράγματι, Το σχέδιο είναι μέσομακροπρόθεσμο. Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα περιλαμβάνει και αν θα απαιτείται να υπάρξουν ΚΑΙ δημοσιονομικά μέτρα για την εκταμίευση των ποσών.

Και σε αυτά τα κρίσιμα ΚΑΙ, ο πρωθυπουργός διαλέγει - συνειδητά - να μην απαντήσει. Γιατί «τα 70 δισ. που έρχονται στην Ελλάδα» ακούγονται πολύ ωραιότερα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου