Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Κινήσεις αποκλιμάκωσης

Κινήσεις αποκλιμάκωσης
Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης φαίνεται πως προχωρεί η Τουρκία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως αποσύρεται ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Καστελόριζο και επιστρέφουν στις βάσεις τους. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.
Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων αξιολογώντας την κατάσταση, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex.
Συγκεκριμένα, με τη Navtex που εκδόθηκε στις 11:23 της 21ης Ιουλίου από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από την ημέρα έκδοσης έως και τις 2 Αυγούστου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως, σε μία κίνηση αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, ο ελληνικός στόλος αποσύρει με τη σειρά του πολεμικά πλοία από την ίδια περιοχή. 
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας. 
Οι κινήσεις αποκλιμάκωσης με τη σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή έρχονται μία ημέρα μετά το σόου Ερντογάν κατά την την πρώτη φορά που η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί ύστερα από 86 χρόνια. 
Σημειώνεται πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται νότια της Κρήτης, με συνοδεία 12 πλοίων καθώς θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στην άσκηση θα συμμετέχουν και τέσσερα ζεύγη F-16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και τέσσερα F-18 από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Το αεροπλανοφόρο φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα. 
H τουρκική Πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες
Tην έναρξη σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση.
Ωστόσο, βάσει του live χάρτη για το πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το τουρκικό ερευνητικό, προς το παρόν το σκάφος φαίνεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.
Την ίδια ώρα, αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας.
Δείτε την ανάρτηση της Πρεσβείας: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου