Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων...


«Θολό» εξακολουθούν να διατηρούν τοπίο αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους τα κυβερνητικά στελέχη, μετά και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, με τις πληροφορίες για κούρεμα των ποσών που πρέπει να καταβληθούν να εντείνονται.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφεραν σε
συνεντεύξεις τους οι -πλέον αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.


Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Σκάι, το μόνο που έκανε σαφές είναι πως μπορεί να χρειαστούν μήνες και χρόνια για να πληρωθούν τα ποσά αυτά, αναφέροντας ότι τα αναδρομικά θα δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων που αφορά τη απόφαση του ΣτΕ.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε «υπάρχει το ταμειακό θέμα, που δόξα τω Θεω, με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε με υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε τους Έλληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά».


Εκείνο, πάντως, που προκάλεσε αίσθηση είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε το εάν θα υπάρξει κούρεμα στα αναδρομικά των συνταξιούχων παρά μόνο έκανε λόγο για σενάρια και… παρέπεμψε εκ νέου σε πολιτικές ανακοινώσεις.

Βρούτσης: Τα λεφτά δεν υπάρχουν

Από τη δική του μεριά, ο Γιάννης Βρούτσης σε δική του συνέντευξη έσπευσε να δηλώσει πως τα λεφτά δεν υπάρχουν.

«Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να τρέξουν σε δικηγορικά γραφεία. Ως κυβέρνηση παρακολουθούμε την εξέλιξη, μελετάμε την απόφαση, η οποία θα συνδυαστεί και με εκείνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν.

 Τα λεφτά τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν στον κοινωνικό προϋπολογισμό και θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό να βρούμε λύση για όλον τον κόσμο αυτόν που έχει δικαιωθεί από το ΣτΕ.


Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, θα υπάρξει και δήλωση του Πρωθυπουργού σε πολύ σύντομο διάστημα γιατί αφορά 2.600.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα γιατί τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογισθεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό. 

Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πληρώσουμε τα αναδρομικά. Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο το Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο για το πώς θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Και κούρεμα και απαίτηση για παραίτηση από περαιτέρω διεκδικήσεις;

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η τελική νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνει τον όρο ότι οι συνταξιούχοι που θα πάρουν τα χρήματα και έχουν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να παραιτηθούν των δικαστικών τους αξιώσεων, ώστε να πάρουν τα ποσά που τους έχουν επιδικαστεί.

Παράλληλα, μεθοδεύεται και το κούρεμα των ποσών (κάτι που δεν απέκλεισε ο Χρήστος Σταϊκούρας όπως προαναφέραμε) που θα πρέπει να καταβληθούν μέσω της σημαντικής φορολόγησής τους.

Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου