Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Τα σενάρια για τα μέτρα τη νέα σχολική χρονιά...

Τα σενάρια για τα μέτρα τη νέα σχολική χρονιά

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η εκ περιτροπής διδασκαλία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τα οποία, προς το παρόν, δεν αλλάζουν ημερομηνία έναρξης. Θα ανοίξουν στις
7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η αναμονή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αναγκαστικά αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, θα ληφθούν τον Αύγουστο.

«Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, τα οποία εξετάζονται και τα οποία συζητούμε με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ» ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Κεραμέως. «Το πρώτο σενάριο προβλέπει λειτουργία των σχολείων από τις 7 Σεπτεμβρίου και μετά σε πλήρη σύνθεση, δηλαδή να πηγαίνουν όλα τα παιδιά, αλλά ενδεχομένως με κάποια αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Εχει συζητηθεί και το θέμα της μάσκας για όλους τους μαθητές, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση. Το άλλο σενάριο είναι να γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία, κάποιες μέρες οι μισοί μαθητές, τις άλλες ημέρες οι άλλοι μισοί μαθητές. Αυτή τη στιγμή και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τη συζήτηση που είχαμε με τους εδικούς, το επικρατέστερο σενάριο είναι η πλήρης λειτουργία των σχολείων με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης».

Βέβαια, η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό, συνεπώς και το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία δεν εξαιρούνται από τα σενάρια για δραστικότερα μέτρα, έστω και για λιγότερο χρονικό διάστημα εφαρμογής σε σχέση με την περσινή χρονιά, μια και παραμένει βασική πρόθεση να μην επαναληφθεί το πολύμηνο κλείσιμό τους.

Προς το παρόν πάντως, η υπουργός Παιδείας αναφέρει καθησυχαστικά: «Πρώτον, έχουμε δεδομένα από όλο τον πλανήτη αναφορικά με την πανδημία και το πώς αυτή επιδρά σε μικρές ηλικίες και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν πολύ λιγότερο και μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, όπως βλέπουμε τα πράγματα, ο ιός μπορεί να είναι κοντά μας διεθνώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Πρέπει να μάθουμε να προφυλασσόμαστε, πρέπει να μάθουμε να βάζουμε όρια, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Αννα Ανδριτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου