Όταν μιλάμε για παραλίες είναι γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απέραντες εκτάσεις με χρυσαφένια, ψιλή αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Μάλιστα, είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζουμε στο μυαλό μας στο άκουσμα της λέξης «παραλία».
Και μπορεί οι αμμώδεις ακρογιαλιές να αποτελούν και τις δημοφιλέστερες επιλογές για τους περισσότερους, στον αντίποδα στέκουν επάξια όρμοι και κόλποι με έντονο το βραχώδες τοπίο και επιβλητικούς, πέτρινους σχηματισμούς που καθηλώνουν το βλέμμα. Όσο για τα νερά της θάλασσας; Πιο καθαρά, κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα από ποτέ.
Αβλέμονας, Κύθηρα
Τα αρκετά σοφιστικέ Κύθηρα κρύβουν πολλές εκπλήξεις σε όσους τα επιλέξουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ανάμεσα στις οποίες και το παραθαλάσσιο χωριουδάκι του Αβλέμονα, στο ανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση περίπου μισής ώρας με το αυτοκίνητο από τη Χώρα των Κυθήρων. Εδώ, το κινηματογραφικό σκηνικό της παραλίας του οικισμού μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’60, με τους λουόμενους να απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία τους πάνω σε βράχια και να πραγματοποιούν βουτιές στα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά του μικρού κολπίσκου, που μοιάζει με πισίνα, απευθείας από αυτά.
Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στον οικισμό το ηλιακό ρολόι στην οικία Cavallini, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και εμβληματικά κτίρια όχι μόνο στον Αβλέμονα, αλλά σε ολόκληρο το νησί, στον μικρό κολπίσκο πίσω ακριβώς από το κέντρο του χωριού. Ο οικισμός φημίζεται για τις ψαροταβέρνες με θέα στον μικρό, γραφικό κόλπο.
Πόρτο Λιμνιώνας, Ζάκυνθος
Το Πόρτο Λιμνιώνας χαρακτηρίζεται από το απίστευτου κάλλους φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Πρόκειται για μία από τις πιο «άγριες» και ταυτόχρονα πιο όμορφες ακτές της Ζακύνθου, που ξεχωρίζει για τη βραχώδη μορφολογία της, η οποία άλλωστε το καθιστά και τόσο ιδιαίτερο. Θα το συναντήσετε στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 25 χλμ. (περίπου 35 λεπτά με το αυτοκίνητο) από το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου. Αν μάλιστα είστε λάτρεις των καταδύσεων, θα το προτιμήσετε για τα κρυστάλλινα, καταγάλανα σαν πισίνας, βαθιά νερά του. Σε απόσταση περίπου 30 μ. από την ακτή λειτουργεί ταβέρνα που σερβίρει φρέσκο ψάρι και πιάτα της ζακυνθινής κουζίνας.
Καβουρότρυπες, Χαλκιδική
Μετά τη Βουρβουρού και πριν τη Σάρτη, θα συναντήσετε μία από τις πιο φημισμένες παραλίες όχι μόνο στη χερσόνησο της Σιθωνίας αλλά και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Οι Καβουρότρυπες είναι καλά κρυμμένες μετά το δρόμο, πίσω από ένα πλούσιο πευκοδάσος. Μπορεί να δυσκολευτείτε να τις εντοπίσετε, καθώς δεν υπάρχουν πινακίδες.
Η πρόσβαση στην ακτή γίνεται μέχρι ενός σημείου με το αυτοκίνητο και εν συνεχεία με τα πόδια, κατηφορίζοντας στο πευκοδάσος. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι βρίσκεται περίπου 1 χλμ. μετά το Πλατανίτσι, όπως έρχεστε από Σάρτη, και ότι στον πρώτο χωματόδρομο που θα συναντήσετε, πρέπει να στρίψετε δεξιά για να πάρετε μια γεύση παραδείσου. Η ακτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξωτική, αφού διαθέτει κρυστάλλινα, διαυγή νερά που εισέρχονται στους εντυπωσιακούς σχεδιασμούς των βράχων.
Τριόπετρα, Ρέθυμνο
Μια παραλία απίστευτου φυσικού κάλλους, που εντυπωσιάζει με τους φυσικούς σχηματισμούς των βράχων τους επισκέπτες της, συναντάται σε απόσταση 52 χλμ. περίπου από το Ρέθυμνο, στο νότιο τμήμα του νομού. Τρεις χαρακτηριστικοί, εντυπωσιακοί βράχοι που μοιάζουν να αναδύονται από τα νερά του Λιβυκού πελάγους, έχουν δώσει το όνομά τους στην παραλία. Εντυπωσιακή και η σπηλιά σε σχήμα Δ που σχηματίζεται δίπλα από αυτούς.
Η Μεγάλη και η Μικρή Τριόπετρα, δυτικά και ανατολικά των βράχων, προσφέρουν στιγμές απόλυτης χαλάρωσης για όσους θέλουν να απολαύσουν τα μακροβούτια τους μακριά από πολυπληθείς και πολυσύχναστες ακρογιαλιές του νομού.
Η Μεγάλη παραλία της Τριόπετρας, γνωστή και ως «στου Χατζή», απλώνεται σε μια έκταση δύο χιλιομέτρων και διακρίνεται για τα βαθιά νερά και την χοντρή αμμουδιά της. Στο δυτικό τμήμα της υπάρχει σχετική οργάνωση, ωστόσο ποτέ δεν κατακλύζεται από κόσμο, ώστε να φαίνεται «πνιγμένη» από τους λουόμενους. Η μικρή παραλία, οι ντόπιοι την αποκαλούν και «στου Κουμάντω», σχηματίζεται μέσα σε έναν κλειστό κόλπο με αμμουδιά και αρκετούς βράχους.
Canal d' Amour, Κέρκυρα
Η πιο χαρακτηριστική παραλία της Κέρκυρας δεν είναι άλλη από το Canal d' Amour στο Σιδάρι, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Σε απόσταση 36 χλμ. από το κέντρο της Κέρκυρας θα συναντήσετε ένα εντυπωσιακό τοπίο, το οποίο θα σας μεταφέρει σε μέρη εξωτικά. Το βλέμμα κλέβουν τα αμμώδη, λευκά, σμιλεμένα βράχια μέσα στα καταπράσινα νερά του Ιονίου, τα οποία, λόγω της επαφής τους με τα κύματα, δημιουργούν ποικίλους και εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με το μύθο, όποιο ζευγάρι κολυμπήσει μαζί στο Κανάλι του Έρωτα, θα είναι για πάντα μαζί!
Αμάραντος, Σκόπελος
Ποιος θα έλεγε όχι σε δροσιστικές βουτιές σε υπέροχα γαλαζοπράσινα σαν ψεύτικα νερά, σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς; Επιβλητικοί κάθετοι βράχοι δημιουργούν ένα εντυπωσιακό ακρωτήρι, ενώ καταπράσινα πεύκα κατηφορίζουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Το Ακρωτήρι του Αμάραντου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκοπέλου αποτελεί ένα μαγευτικό τοπίο, το οποίο μάλιστα έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από την διεθνούς παραγωγής επιτυχημένη ταινία «Mamma Mia», καθώς δεν ήταν λίγες οι σκηνές που γυρίστηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή. Σήμα κατατεθέν του ακρωτηρίου τα δύο κυρτά πεύκα στην άκρη του βράχου, αγαπημένο σημείο για την τέλεση γάμων κυρίως ξένων επισκεπτών της Σκοπέλου.
Οι κάτοικοι του νησιού αποκαλούν την παραλία «πισίνα», τόσο για τα υπέροχα καταγάλανα νερά του, όσο και για την ηρεμία που επικρατεί εδώ σχεδόν πάντα. Όσοι την επιλέξουν δεν θα αντικρίσουν μια συνηθισμένη αμμώδη ακρογιαλιά, αλλά μικρούς συνεχόμενους βραχώδεις κόλπους που ενδείκνυνται κυρίως για βουτιές και ψάρεμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βυθός της θάλασσας, με φυσικά λαξευμένα βράχια πάνω από τον αμμώδη πυθμένα να κλέβουν τις εντυπώσεις. Μάλιστα, στο νότιο τμήμα του ακρωτηρίου ένας απόκρημνος τοίχος αγγίζει ακόμη και τα 30 μέτρα βάθους. Η περιοχή προσεγγίζεται μέσω χωματόδρομου που ξεκινά λίγο πριν τον Αγνώντα, αφού έχετε αφήσει πίσω σας τις παραλίες Σταφύλου και Βελανιού.
Καλυψώ, Ρέθυμνο
Στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου, μεταξύ της παραλίας του Πλακιά και εκείνης της Πρέβελης, συναντάται το εντυπωσιακό φιόρδ της Κρήτης, ένα καλά κρυμμένο μυστικό της περιοχής, που προκαλεί δέος και θαυμασμό σε εκείνους που θα το ανακαλύψουν. Στον κόλπο του Κάραβου, περίπου 100 μέτρων, ανάμεσα σε επιβλητικούς και μεγάλους κάθετους βράχους, δημιουργείται ένα μικρό φυσικό λιμανάκι και μια μικρή παραλία όνειρο.
Οι ντόπιοι αποκαλούν τον συγκεκριμένο κόλπο και «πειρατικό φιόρδ», καθώς σε αυτόν έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές κατά την βυζαντινή περίοδο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την μυθολογία, πρόκειται για το μέρος όπου ο Οδυσσές έμεινε για επτά χρόνια πριν επιστρέψει στην Ιθάκη, μαγεμένος τόσο από την ομορφιά του τόπου, όσο και από την βασίλισσα Καλυψώ. Στην τελευταία μάλιστα οφείλεται και η ονομασία της παραλίας «Καλυψώ».
Επιπλέον, σύμφωνα με την μυθολογία, πρόκειται για το μέρος όπου ο Οδυσσές έμεινε για επτά χρόνια πριν επιστρέψει στην Ιθάκη, μαγεμένος τόσο από την ομορφιά του τόπου, όσο και από την βασίλισσα Καλυψώ. Στην τελευταία μάλιστα οφείλεται και η ονομασία της παραλίας «Καλυψώ».
Πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, πιο καθαρά ακόμα και από πισίνας, εντυπωσιακοί σχηματισμοί των βράχων και ένας ονειρικός βυθός στα χαρακτηριστικά της παραλίας που την κάνουν μοναδική στο είδος της.
Η Καλυψώ, σήμερα, είναι μια οργανωμένη παραλία, που συναντάται στα όρια σύγχρονου ξενοδοχείου το οποίο την έχει εξοπλίσει με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Γκιόλα, Θάσος
Στο καταπράσινο νησί της Θάσου, διεθνή μέσα το έχουν χαρακτηρίσει και ως «επίγειο παράδεισο», ο επισκέπτης έχει να ανακαλύψει πανέμορφες ακρογιαλιές με το πράσινο να φτάνει σχεδόν μέχρι τα νερά του Αιγαίου. Αυτό, ωστόσο, που θα του μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη είναι το άγριας ομορφιάς τοπίο που θα αντικρίσει μόλις προσεγγίσει τη Γκιόλα, την φυσική πισίνα του νησιού.
Ένα πραγματικό μικρό θαύμα, το οποίο από τους κατοίκους της Θάσου ερμηνεύεται ως «δώρο». Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, λοιπόν, κοντά στην Αστρίδα, η φυσική πισίνα που έχει δημιουργηθεί μέσα σε βράχο, με τα κρυστάλλινα νερά και τον πετρώδη βυθό μια ανάσα από το μπλε του Αιγαίου, αφήνει τον επισκέπτη στην κυριολεξία άναυδο.
Η Γκιόλα σχηματίστηκε με το πέρασμα των αιώνων με τα κύματα της θάλασας και τους βράχους που την περικυκλώνουν να αποτελούν στην πραγματικότητα τους «δημιουργούς» της. Με βάθος τριών μέτρων, τα νερά της είναι πιο ζεστά από εκείνα της θάλασσας που αγκαλιάζουν την εξωτερική πλευρά της και τα οποία εντοπίζονται 8 μέτρα πιο κάτω αναλαμβάνοντας να ανεφοδιάζει την πισίνα με τα κύματά της.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το μύθο, η φυσική πισίνα της Γκιόλας δημιουργήθηκε από τον Δία προκειμένου να απολαμβάνει σε αυτή το μπάνιο της η Αφροδίτη. Γι αυτό θα ακούσετε και πολλούς να την αποκαλούν και ως το «δάκρυ της Αφροδίτης». Ωστόσο, ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι ήταν το μάτι του Δία για να την παρακολουθεί.
Σαρακήνικο, Μήλος
Η παραλία «σταρ» όχι μόνο της Μήλου, αλλά ολόκληρων των Κυκλάδων, δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα, καθώς αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα βραχώδων σχηματισμών στη θάλασσα. Στο νησί που μετρά περισσότερες από 70 εκπληκτικές ακρογιαλιές (όλες τους μία και μία), λοιπόν, αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι το Σαρακήνικο. Το ιδιαίτερο σεληνιακό τοπίο του –η φήμη του κάνει το γύρο του κόσμου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο στο νησί αμέτρητους τουρίστες που έρχονται να το ανακαλύψουν από κοντά– οφείλεται στους ενδιαφέροντες βραχώδεις σχηματισμούς των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 10' με το αυτοκίνητο από τον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου.
Χαρακτηριστικές, μάλιστα, είναι και οι σπηλιές που δημιουργούνται από την διείσδυσή των βράχων στα νερά του Αιγαίου. Στο Σαρακήνικο υπάρχει μία μικρή αμμώδης ακτή για τους λάτρεις της αμμουδιάς, ενώ στην πλειοψηφία του το μέρος κατακλύζεται από τα πανέμορφα βράχια, όπου μπορείτε να απλώσετε τις πετσέτες σας. Στα συν το γεγονός ότι τα νερά του είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου