Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας στο διαδίκτυο


 

Την Τετάρτη, 14 Οκτ 2020, στις 12.00, οργανώνεται δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο facebook: skywalker, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, για την Παγκόσμια Ημέρα της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996, την 15 Οκτ, για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε να βρουν την δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία και την ευημερία, την διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα, μέσω της ενημέρωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει κρυμμένες μέσα της η κάθε γυναίκα. Και βέβαια η καλλιέργεια και η εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστική πράξη, και σε αυτό, διακρίνεται κυρίως το γυναικείο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού.

Ένας παλαιός επικεφαλής αγροτικού σχολείου στην Ελλάδα, βαθύς γνώστης τόσο της Ελληνικής πραγματικότητας, όσο και της διεθνούς δυναμικής, έλεγε: «Εάν έχεις είκοσι άνδρες, έχεις είκοσι άνδρες. Αν τους εκπαιδεύσεις ίσως να έχεις ένα λόχο. Αν έχεις είκοσι γυναίκες έχεις ένα χωριό ….», δίνοντας έτσι την εξαιρετική σημαντικότητα της γυναίκας και ιδιαίτερα της γυναίκας της υπαίθρου.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (6906962549) μας είχε πει δύο χρόνια πριν, στην Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας που είχε οργανώσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σχεδόν προφητικά:

«Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας γιορτάζεται σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες (σσ ιδιαίτερα σήμερα μετά την πανδημία του κοροναϊού). Ο αγροτικός τομέας, σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής οικονομίας, επηρεάζεται άμεσα και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Εσωτερικά προς τα μέλη μας, με την εκπαίδευση, ενημέρωση και κατάρτισή τους, και εξωτερικά, με τους αστούς, που μας περιβάλλουν, με την ενημέρωση σε ανοικτές εκδηλώσεις και σε εκθέσεις, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για Βιώσιμες Κοινωνίες με Συνεργασία.

Η Ελληνίδα Αγρότισσα, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου, πρέπει να προσεγγίσει την αστή γυναίκα στο πολιτιστικό και διατροφικό επίπεδο και να «εξαναγκάσει» έμμεσα τους άνδρες, αγρότες και αστούς, σε εποικοδομητική συνεργασία, για να διαμορφωθούν συνθήκες ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ».

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) τόνισε ότι: «Η ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό του ρόλο, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στην μεταποίηση σε μικρές μονάδες (οικοτεχνία) και στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού (ενδιαίτηση, διατροφή κλπ αγροτουρισμού). Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη όσο πάντοτε, πάντα δίπλα και μέσα στην αγροτική εκμετάλλευση. Η ελληνίδα αγρότισσα σε κάθε ηλικία - νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη - δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τις αστές, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγαλύτερη προσφορά. Είναι οι γιαγιάδες μας, οι μητέρες μας, οι γυναίκες μας, οι κόρες μας».

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της ανεπίσημης-αφανούς, μη δηλωμένης, αόρατης και μη αμειβόμενης εργασίας, και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης φροντίδας και της οικιακής εργασίας σε οικογένειες και νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους και δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει «αόρατο» και απλήρωτο ...

Και μια παλαιά πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών, αγρότισσα, τόνισε σε ομιλία της σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ: «Εάν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στην λήψη των σημαντικότερων αποφάσεων είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι αποφάσεις στον κόσμο θα ήταν πιο εξανθρωπισμένες, καθ’ όσον έχουν ενσυναίσθηση του μεγαλείου της δημιουργίας της ζωής που δημιουργούν και οι αποφάσεις τους είναι σίγουρο ότι θα ήταν με μεγαλύτερο σεβασμό στην ζωή, τόσο την ανθρώπινη όσο και προς όλο το περιβάλλον …».

Φαίνεται πως η συμμετοχή των γυναικών στην αγροτική αγορά εργασίας της EE εξακολουθεί να υστερεί εκείνης των ανδρών, αν και η Παγκόσμια Ένωση Αγροτών αναφέρει ότι το 42% του αγροτικού πληθυσμού της ΕΕ είναι γυναίκες και ήδη εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 30% από αγροκτήματα σε όλη την ΕΕ, που διοικούνται από γυναίκες (εικονικά?). Eurostat, 2013.

Στην Ελλάδα ο ρόλος των γυναικών αγροτισσών θεωρείται κυρίως «βοηθητικός». Οι γυναίκες αγρότισσες της ελληνικής υπαίθρου, εμπλέκονται στην αγροτική παραγωγή, στη φροντίδα των ζώων, στη μεταφορά των προϊόντων, ενώ, παράλληλα, καταφέρνουν την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής χωρίς, ωστόσο, όλα τα παραπάνω να θεωρούνται οικονομικά ενεργή απασχόληση και οι ίδιες χαρακτηρίζονται, συχνά, ως “βοηθητικά μέλη”, παρόλο που κατέχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την ευημερία του αγροτικού νοικοκυριού. www.womensos.gr, Σύρος, 12/10/2018

Οι αγρότισσες στερούνται: το προσωπικό τους εισόδημα, την κάλυψη της άμεσης κοινωνικής ασφάλισής τους & τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Ακόμα και στην περίπτωση που οι αγροτικές δραστηριότητες των αγροτισσών θεωρηθούν εργασία, τότε έρχονται αντιμέτωπες με: την ακούσια μερική απασχόληση, το μισθολογικό χάσμα σε σχέση με τους άνδρες αγρότες, την περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τις λίγες επιχειρηματικές δυνατότητες.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος (6906962549) θεωρεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας δίνει την ευκαιρία να σκεφθούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έπρεπε να κατέχουν οι αγρότισσες στον πρωτογενή τομέα και η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης, 14 Οκτ 2020, στις 12.00 μπορεί να αναδείξει από τις επιτυχίες των αγροτισσών στα χωράφια & τους στάβλους έως τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και στην δημιουργία μιας ελπιδοφόρου προοπτικής για το μέλλον και την ζωή.

Η συζήτηση γίνεται πραγματικότητα χάρις στην υποστήριξη της κας Ελισάβετ Καλαρούτη (Δ/ντρια Δράσεων Skywalker), του δημιουργικού του Skywalker (κα Ράνια Κουρή) και του τμήματος ΙΤ (κα Ελευθερία Βενιζέλου, Skywalker). Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή στο facebook: skywalker-εργασία στην Ελλάδα και ορατή στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου