Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αόρατοι οι αγρότες στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Ιανού


«Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά τις τεράστιες καταστροφές της αγροτικής παραγωγής σε πολλές περιοχές της χώρας, 10 μέρες μετά, στο πηλίκο εμφανίζεται ένα μεγάλο ολοστρόγγυλο μηδέν» τονίζει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει:

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά τις τεράστιες καταστροφές της αγροτικής παραγωγής σε πολλές περιοχές της χώρας, 10 μέρες μετά, στο πηλίκο εμφανίζεται ένα μεγάλο ολοστρόγγυλο μηδέν.

Στο ψηφισθέν ν/σ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού», το ίδιο μηδενική είναι η αναφορά στους αγρότες. Δεν είναι  η πρώτη φορά όπου οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ στους αγρότες και ειδικότερα του Υπουργού ΥΠΑΤΤ παραμένουν γράμμα κενό.

Καμία πρόβλεψη ούτε για να καταστούν εφικτές έστω και οι λειψές εξαγγελίες.

Τη στιγμή μάλιστα, που έχουν καταστραφεί πάνω από 300.000 στρέμματα καλλιεργειών, δεκάδες χιλιάδες ζώα και μελίσσια, καθώς και τεράστιος όγκος υποδομών και μηχανημάτων.

Ζημιές που χωρίς την άμεση  αρωγή της πολιτείας θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία των περιοχών που επλήγησαν αλλά και της χώρας ολόκληρης.

Η κυβέρνηση και ο κ. Βορίδης πρέπει να καταλάβουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας η συνέχιση της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας αυτή την στιγμή είναι ανέφικτη.

Απαιτείται άμεσα:

·       Καταβολή  γενναίων προκαταβολών αποζημιώσεων σε όλους τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους

·       Αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του γεωργικού εξοπλισμού και γεωργικών/κτηνοτροφικών  εγκαταστάσεων

·       Έκτακτη ενίσχυση του ΕΛΓΑ με πόρους και το απαραίτητο προσωπικό, και άρση των τυχόν νομοθετικών εμποδίων για την επίσπευση ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων των ζημιών

·       Πληρωμή ενισχύσεων και διαρθρωτικών προγραμμάτων

·       Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καταστούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων

·       Αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών (οδικό δίκτυο, δίκτυο άρδευσης, ηλεκτροδότηση κλπ) ώστε να μπορέσουν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι να ξεκινήσουν το συντομότερο την παραγωγική διαδικασία

·       Αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των περιοχών

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη των αντιδράσεων της, όπως στις ζημιές στην Εύβοια ή στις οικονομικές  επιπτώσεις της πανδημίας, που οι κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν την κουτσουρεμένη στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου