Tσεκούρι στις υπερωρίες των εργαζομένων από την κυβέρνηση που με νομοσχέδιο σχεδιάζει να επιτεθεί σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο προγραμματίζεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα.
Στόχος του υπουργείου είναι αφενός το καθεστώς για τις υπερωρίες να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία (δηλαδή να περιοριστούν οι υπερωρίες όσο είναι δυνατόν), αφετέρου με άλλες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τις απεργίες και η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο (δηλαδή να γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη κινητοποιήσεων).Τσεκούρι στις πληρωμένες υπερωρίες
Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο. Αυτό σημαίνει πολύ απλά αντί ο εργαζόμενος να πληρώνεται τις υπερωρίες δεν θα δουλεύει όταν θέλει ο εργοδότης, οπότε ή θα εργάζεται λιγότερες ώρες ή θα παίρνει ρεπό. Επίσης, θα μπορεί αντί να πληρωθεί τις υπερωρίες να συγκεντρώσει ώρες και να πάρει μεγαλύτερη άδεια. Δηλαδή πέφτει τεράστιο τσεκούρι στις πληρωμένες υπερωρίες, κάτι που χρόνια τώρα διεκδικούν οι εργοδότες. Ακόμη εξετάζεται η θεσμοθέτηση αλλαγών και στο βιβλίο αδειών, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου καθεστώτος.
Η φιλοσοφία του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη
Οι παρεμβάσεις του νέου νομοσχεδίου θα εναρμονίζονται με τη φιλοσοφία του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη (δηλαδή την πλήρη επικράτηση του οδοστρωτήρα του νεοφιλελευθερισμού) η οποία προτείνει τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση τους είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Και επίσης ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Επιδίωξη των προτάσεων της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό και αρκετά ευέλικτο πλαίσιο στην αγορά εργασίας ευθυγραμμισμένο με αυτό που υπάρχει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ευνοεί τις επιχειρήσεις και πλήττει εισοδηματικά τους εργαζόμενους.
Ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργία
Ακόμη επί τάπητος θα τεθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή απεργίας. Η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
Παράλληλα, θα προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών. Εξάλλου στο ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους, σε τράπεζες, αλλά και σε σουπερμάρκετ και θα υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις πιθανότατα έως το τέλος του 2021. Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα καταγράφονται όλες οι υπερωρίες, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να αποπληρώνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου