Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Τέλεια χοιρινά κεφτεδάκια φούρνου με πάπρικα και ξύσμα πορτοκαλιού

 


Υλικά

Για τους κεφτέδες

  • 800 γρ. χοιρινός κιμάς (600 γρ. από μπούτι και 200 γρ. από σπάλα)
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μπαχαράδικα - π.χ. Μανδραγόρας, Baharat, Fotsi, Ελιξίριο, 1001 γεύσεις) ή μείγμα γλυκιάς και καυτερής πάπρικας
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένος πάγος (στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή κοπανισμένος στο γουδί) ή παγωμένο νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μουστάρδα, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τις πάπρικες, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό, το ούζο, το ξύσμα, το λάδι και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το αυγό, τη φρυγανιά και τον τριμμένο πάγο ή το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.

Πλάθουμε* κεφτέδες στο μέγεθος καρυδιού, βάρους περίπου 25 - 30 γρ. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια. Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230° C, με τη σχάρα στο μεσαίο ράφι. Ψήνουμε τους κεφτέδες κατευθείαν από το ψυγείο** για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Συνοδεύουμε με μουστάρδα της αρεσκείας μας.

Μυστικά νοστιμιάς
*Προτού πλάσουμε τους κεφτέδες, δοκιμάζουμε έναν μικρό κεφτέ, που τον ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για να δούμε τι χρειάζεται να προσθέσουμε (αλάτι, πιπέρι, κάποιο μπαχαρικό), ώστε να βελτιώσουμε τη γεύση.
**Ψήνουμε κατευθείαν από το ψυγείο σε καλά προθερμασμένο, δυνατό φούρνο, ώστε να προλάβουν οι κεφτέδες να κάνουν κρούστα και μέσα να παραμείνουν ζουμεροί.

Καν’ το νωρίτερα: Το µείγµα µπορούµε να το φτιάξουµε αποβραδίς, ενώ τα κεφτεδάκια τα πλάθουµε αρκετές ώρες νωρίτερα (τα αφήνουµε στο ψυγείο καταπώς περιγράφουµε στη διαδικασία). Τα ψήνουµε µέχρι και 2 ώρες προτού τα σερβίρουµε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου