Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Διογκώνονται τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς στην ΕΕ...


Με τις παραλλαγές του Sars-Cov2 να προκαλούν ευρεία ανησυχία και ειδικά η βρετανική, που ίσως είναι πιο θανατηφόρα, έρχονται και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων να εντείνουν το κλίμα αυτό, αφού καθίσταται ακόμα πιο μακρινή προοπτική η ανοσοποίηση του κόσμου.

Μετά, λοιπόν, την... Pfizer που ανακοίνωσε ότι ρίχνει προσωρινά ταχύτητα στις παραδόσεις, σήμερα ήρθε η AstraZeneca να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, ανακοινώνοντας με τη σειρά της καθυστερήσεις.

Η εταιρεία, που μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν το εμβόλιο στο οποίο η Ε.Ε. πόνταρε περισσότερο για τη διαχείριση της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψιν και το πολύ χαμηλότερο κόστος του αλλά και την πιο εύκολη μεταφορά και φύλαξή του, ανακοίνωσε σήμερα θα καθυστερήσει αρκετά τις παραδόσεις.


Συγκεκριμένα, η AstraZeneca ενημέρωσε ότι θα μειώσει κατά 60% την παράδοση εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή από τα περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις που υποτίθεται θα προμήθευε την Ένωση μέχρι το τέλος Μαρτίου, τελικά σκοπεύει να παραδώσει 31 εκατομμύρια δόσεις, εξήγησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να ξεκινήσει τις παραδόσεις στην Ε.Ε. από τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε τη μείωση των παραδόσεων χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος.

«Οι αρχικές ποσότητες εμβολίων θα είναι μικρότερες από αυτό που αναμενόταν, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού. Θα εφοδιάσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ε.Ε., καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μας» αναφέρει η ενημέρωση προς την  Κομισιόν.

Η εταιρεία είχε επίσης συμφωνήσει να παραδώσει πάνω από 80 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά τώρα επικαλείται προβλήματα στην παραγωγή.

Ειδικότερα, κάνει λόγο για πρόβλημα σε εργοστάσιο στο Βέλγιο, το οποίο διαχειίζεται η συνεργαζόμενη Novasep.

Και όλα αυτά παραμονές της έγκρισης εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στη χρήση του αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι άγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες των συμβάσεων που έχει συνάψει η Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Αντιδράσεις

Στριμωγμένη από τις εξελίξεις και εν μέσω πιέσεων από τις 27 χώρες -μέλη, μία μέρα μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε μια προσπάθεια να μάζεψει τα ασυμμάζευτα εξέφρασε δυσαρέσκεια και ζήτησε χρονοδιάγραμμα.

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συντονιστικής επιτροπής με τα κράτη - μέλη σχετικά με την στρατηγική εμβολιασμού, εκπρόσωποι της AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων σε σύγκριση με την πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη - μέλη εξέφρασαν βαθιά δυσαρέσκεια γι' αυτό. Επιμείναμε σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσης βάσει του οποίου τα κράτη - μέλη θα πρέπει να σχεδιάζουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους, με την επιφύλαξη της χορήγησης μιας άδειας κυκλοφορίας».

Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα επιμείνει στα μέτρα που θα αυξήσουν την προβλεψιμότηα και σταθερότητων παραδόσεων, καθώς και την επιτάχυνση στη διανομή των δόσεων.


Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αυστρίας, που προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν απαράδεκτη.

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Άνσχόμπερ διαμήνυσε στη φαρμακοβιομηχανία ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν «απολύτως απαράδεκτη», αν και απέφυγε να επιβεβαιώσει τις αναφορές στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία είχε πει στη χώρα πως θα μπορούσε τελικά να προμηθεύσει μόνο 600.000 δόσεις εμβολίου το πρώτο τρίμηνο αντί για τα 2 εκατομμύρια που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, μεταδίδει το Reuters.

«Πρέπει να παραμείνουν στις συμφωνημένες ποσότητες παράδοσης», τόνισε ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι  αυτός και οι ομόλογοι του από τη Δανία και την Ελλάδα θα ασκήσουν πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εγκρίνει γρήγορα το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα κράτη της Βαλτικής και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν ενταχθεί επίσης σε αυτήν την προσπάθεια.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι «θέλουμε τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».

Η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων από την AstraZeneca, με την επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια, μέρος των παγκόσμιων δεσμεύσεων της εταιρείας για παροχή περισσότερων από 3 δισεκατομμυρίων δόσεων

Η καθυστέρηση αυτή δημιοεργεί νέα σοβαρά εμπόδια στην ευρωπαϊκή εκστρατεία ανοσοποίησης που έχει ήδη πληγεί από ένα προσωρινό έλλειμμα στην αλυσίδα εφοδιασμού των Pfizer και BioNTech, οι οποίοι κάνουν αλλαγές σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο για να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Ζητούνται εξηγήσεις από τη Pfizer

Στη σημερινή ενημέρωση της Κομισιόν, ανακοινώθηκε πως η Επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από την Pfizer για το αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων προς τις χώρες της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Εξοργισμένη η Ιταλία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής κατά του αμερικανικού κολοσσού, κατηγορώντας τον ενδεχομένως για παραβίαση του συμβολαίου που έχει υπογράψει με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αλλά και η Πολωνία γνωστοποίησε μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου πως ενδέχεται να κινηθεί νομικά τον επόμενο μήνα, αν η φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου