Υλικά
- 750 γρ. γίγαντες Καστοριάς, μουλιασμένοι αποβραδίς
- 750 γρ. χοιρινό μπούτι (ψαχνό), σε 4 κομμάτια
- 500 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 250 γρ. ντομάτες κονκασέ (κονσέρβας)
- 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
- 2/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι (σκόνη)
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (σκόνη)
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τους γίγαντες σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζουμε.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κομμάτια χοιρινού για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην (άδεια) κατσαρόλα στην οποία βράσαμε τα όσπρια ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη δάφνη, τα καρότα, την πιπεριά, τα μπαχαρικά και περίπου 1.200 ml νερό. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και αφήνουμε το όλον να πάρει 1 - 2 βράσεις, περίπου 5 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ρίχνουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τη σάλτσα και το χοιρινό, ανακατεύουμε και ψήνουμε (χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες και το κρέας. Κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και σερβίρουμε με τους γίγαντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου