Ο πολυετής και καταξιωμένος θεσμός των ομιλιών αρχαιολογικού περιεχομένου με την τιμητική πλέον προσηγορία «Αρχαιολογικές ομιλίες-Δημήτρης Παντερμαλής» στη μνήμη του αείμνηστου αρχαιολόγου και ανασκαφέα του Δίου, Δημήτρη Παντερμαλή, ανοίγει τον κύκλο των εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου για τον μήνα Αύγουστο 2024.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024, στις 9:00 το βράδυ στο γνώριμο χώρο του Αγιονερίου του Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκηςκαι διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Δίου, Ελένη Παπαγιάννη, θα αναπτύξει το θέμα: «Εικόνες θεών και θνητών στη γλυπτική του αρχαίου Δίου».
Το θεματολόγιο της ομιλίας
Οι πολυετείς ανασκαφές του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑριστοτελείουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αρχαίο Δίον έχουν φέρει στο φως έναν
μεγάλο αριθμό μαρμάρινων αγαλμάτων που εικονίζουν θεούς και θνητούς. Η ομιλία προσφέρει μια επισκόπηση των σημαντικών αυτών μνημείων με στόχο να εξοικειώσει το κοινό με τις εικόνες των θεών και τις εικόνες των θνητών.
Πρώτα θα παρουσιαστούν τα αγάλματα των θεοτήτων που λατρεύτηκαν στο αρχαίο Δίον, όπως ο Δίας, η Ίσιδα, η Αφροδίτη, η Άρτεμη και θα αναδειχτεί η αντίληψη που είχαν οι αρχαίοι για τις εικόνες των θεών τους. Στη συνέχεια θαπαρουσιαστούν τα αγάλματα (ανδριάντες) σημαντικών προσώπων που έζησαν στην αρχαία πόλη και συνεισέφεραν με τη δράση τους στην μεγάλη της άνθηση.
Το βιογραφικό της Ελένης Παπαγιάννη
Η Ελένη Παπαγιάννη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Διδάσκει στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα κλασικής και ρωμαϊκής αρχαιολογίας.
Είναι διευθύντρια από το 2019 της Πανεπιστημιακής ανασκαφής του Δίου, στηνοποία εκπαιδεύονται κάθε χρόνο πολλοί φοιτητές του Τμήματος στις ανασκαφικέςμεθόδους, στην τακτοποίηση και την καταγραφή αρχαιολογικού υλικού.
Μέρος του υλικού της Πανεπιστημιακής ανασκαφής του Δίου χρησιμοποιείται για μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές που εκπονούνται υπό την επίβλεψή της. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες σχετικές με τη ρωμαϊκή γλυπτική, πολυάριθμα εκτενή και αναλυτικά λήμματα ρωμαϊκών γλυπτών σε επιστημονικούς καταλόγους μουσείων και άρθρα για διάφορες κατηγορίες γλυπτών (ρωμαϊκές σαρκοφάγους, επιτύμβια ανάγλυφα, πορτρέτα, ιδεαλιστικά γλυπτά).
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς, σε διεύθυνση, Ιωάννη Κούκα και με φιλοξενούμενο μαέστρο, τον Ροδόλφο Πάρτο.
Η εκδήλωση υλοποιείται τόσο με την υποστήριξη του Συνδέσμου Κατερινιωτών-Πιεριέων Βοστόνης «Τα Πιέρια», όσο και με την συνεργασία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου