Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους ντολμάδες με αμπελόφυλλα, με άνηθο και μέντα ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 15 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να ξανθύνουν απαλά, για 20-25 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τον άνηθο, τη μέντα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.
- Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς μέσα στην κατσαρόλα.
- Σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα σε δόσεις και ζεματίζουμε για 1/2 λεπτό αυτά από βάζο και για 1 λεπτό τα φρέσκα.
- Κάθε δόση τη βυθίζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός και να παραμείνουν ζωηρόχρωμα.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
- Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε όσα φύλλα είναι σκληρά ή πολύ μεγάλα.
- Στρώνουμε ένα από τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα, με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω, σε ξύλο κοπής.
- Στο μέρος του κοτσανιού βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκι, φέρνοντας και τις πλαϊνές άκρες του φύλλου προς το κέντρο, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Τακτοποιούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα ακτινωτά, σε 3 στρώσεις το πολύ.
- Πάνω τους απλώνουμε τις φέτες λεμονιού – ενισχύουν την ωραία ξινάδα των φύλλων.
- Περιχύνουμε με 500 ml νερό και σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα, σκεπασμένη, ιδανικά για όλο το βράδυ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου