Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

1.300 μαθητές εκπαίδευσε ο Δ. Κατερίνης στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδί & σκύλος»

Το έντονο ενδιαφέρον εκατοντάδων μαθητών, δεκάδων εκπαιδευτικών και δημοτών προσέλκυσαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Δ. Κατερίνης που ήταν αφιερωμένες στη σχέση του παιδιού με τον σκύλο, είχαν τη μορφή σεμιναρίων και φιλοξενήθηκαν στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης υπό τον γενικό τίτλο «Παιδί και σκύλος».

Με την προτροπή και στήριξη του Δημάρχου Κατερίνης, Γιάννη Ντούμου, υπήρξε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και του Κέντρου Κοινότητας Δ. Κατερίνης με την Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας. Η δράση υλοποιήθηκε από τη συγχρηματοδοτούμενη Πράξη ‘‘Συνέχιση Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και δημιουργία ΚΕΜ του Δήμου Κατερίνης’’ με Κωδικό ΟΠΣ 6004456 στο πρόγραμμα ‘‘Κεντρική Μακεδονία 2021-2027’’.

Συγκεκριμένα, χίλιοι τριακόσιοι μαθητές και μαθήτριες από νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ειδικά σχολεία της Κατερίνης και ευρύτερα της Πιερίας, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια που, με απλό τρόπο, δίδαξαν εξειδικευμένοι εισηγητές. Επίσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις, να εκφράσουν απορίες αλλά και, ορισμένα απ’ αυτά, να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες για τη σχέση τους με τα ζώα συντροφιάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα απ’ αυτές τις συζητήσεις τα παιδιά πήραν ορθές και χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα συντροφιάς ως φίλους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΜΟΣ: Η ΒΙΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Παρών στις εκδηλώσεις, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, ο οποίος συζήτησε με τους μικρούς μαθητές για τη σχέση που ενδείκνυται να έχουν με ζώα συντροφιάς και ιδιαίτερα με τον σκύλο, ζήτησε από τα παιδιά να αγαπούν τα ζώα, να τα προστατεύουν και να μην επιτρέπουν την κακοποίησή τους. Παράλληλα, κάλεσε τα παιδιά να έχουν αγάπη και προς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, έτσι ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα εκφοβισμού και βίας στα σχολεία. «Εκείνο που δεν θέλουμε να μας κάνουν οι άλλοι, δεν πρέπει να το κάνουμε κι εμείς σ’ αυτούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούμος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι εξέφρασαν ευχαριστίες προς την Εθελοντική Ομάδα Δράσης για την άρτια φιλοξενία στον χώρο του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, «Στόχος αυτών των εκδηλώσεων ήταν να καθιερωθούν και να καταστούν θεσμός στον Δ. Κατερίνης, προκειμένου να δημιουργηθεί σχέση ενσυναίσθησης μεταξύ των ζώων συντροφιάς και των παιδιών, γεγονός που θα αποτελεί μια σημαντική επένδυση για τους σημερινούς μαθητές - αυριανούς δημότες. Μέσω αυτών των σεμιναρίων, τα παιδιά, που είναι οι δημότες του μέλλοντος, θα συνεχίσουν να μαθαίνουν ότι ο σκύλος δεν είναι μόνο σύντροφος, είναι σκύλος - οδηγός τυφλών, σκύλος διασώστης, σκύλος αστυνομικός».

Σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ. Κατερίνης, Σάββας Καρυπίδης, σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι για την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων, ταυτόχρονα όμως είμαστε και αισιόδοξοι ότι δημιουργώντας θεσμούς πληροφόρησης σε νέα παιδιά, αλλάζουμε αρνητικές νοοτροπίες του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στο νόημα αυτών των εκδηλώσεων, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Θωμάς Αναστασιάδης, επισήμανε: «Το μήνυμα που περάσαμε στα παιδιά είναι ότι οφείλουμε να υιοθετούμε τα ζώα και όχι να τα αγοράζουμε, βοηθώντας έτσι τα αδέσποτα του Δ. Κατερίνης να βρουν κατοικία, παράλληλα όμως και να τηρούμε τον νόμο, και αυτό σημαίνει: 1. Σήμανση του ζώου (τσιπάρισμα). 2. Εμβόλιο. 3. Στείρωση. 4. Τήρηση κανόνων ευζωίας».

Όπως τονίστηκε τελικός στόχος του Δ. Κατερίνης είναι να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα, να μην υπάρχουν φυλακισμένα ζώα αλλά και να μην υπάρχουν κακοποιημένα ζώα.

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου