Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Σαλιγκάρια στιφάδο από την Εύβοια



Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τα σαλιγκάρια στιφάδο σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τα σαλιγκάρια και συμπληρώνουμε με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  2. Στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια, τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό (πετάμε το κρεμμύδι) και τα αφήνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι κατά μέρος.
  3. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί 4-5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ένα ακόμη από τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε τα στραγγισμένα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό τόσο ώστε ίσα που να σκεπάσει τα σαλιγκάρια.
  5. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε ένα κι αν είναι ακόμη σκληρό, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά).
  6. Στο μεταξύ, σε άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και ίσα που να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα περιττά λάδια.
  7. Μόλις τα σαλιγκάρια έχουν μαλακώσει καλά στη σάλτσα τους, ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το ξίδι και ανακατεύουμε.
  8. Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά για άλλα 10 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ ζουμί, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και να μελώσει. Σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου