Σαλιγκάρια στιφάδο από την Εύβοια
- Για τα σαλιγκάρια στιφάδο σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τα σαλιγκάρια και συμπληρώνουμε με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
- Στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια, τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό (πετάμε το κρεμμύδι) και τα αφήνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι κατά μέρος.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί 4-5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ένα ακόμη από τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Ρίχνουμε τα στραγγισμένα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό τόσο ώστε ίσα που να σκεπάσει τα σαλιγκάρια.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε ένα κι αν είναι ακόμη σκληρό, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά).
- Στο μεταξύ, σε άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και ίσα που να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα περιττά λάδια.
- Μόλις τα σαλιγκάρια έχουν μαλακώσει καλά στη σάλτσα τους, ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το ξίδι και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά για άλλα 10 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ ζουμί, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και να μελώσει. Σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου