Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Κεφτέδες σουτ μακάλο με κρόκο Κοζάνης

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Για τους κεφτέδες

Για τη σάλτσα μακάλο

Διαδικασία

Κεφτέδες

  1. Για να φτιάξουμε κεφτέδες σουτ μακάλο με κρόκο Κοζάνης, αρχικά βάζουμε, σε ένα βαθύ μπολ, όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Πλάθουμε κεφτέδες με βάρος περίπου 30 γρ.
  3. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Όταν κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.

Μακάλο

  1. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το λάδι και το βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και τις σκελίδες του σκόρδου.
  3. Σιγοψήνουμε το αλεύρι να ροδίσει ελαφρά, ανακατεύοντας.
  4. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια.
  5. Προσθέτουμε τον κρόκο και, μόλις βράσει καλά, ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες να πάρουν μία βράση μαζί με το μακάλο, δηλαδή τη σάλτσα.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το ξίδι και σείουμε το σκεύος για να απλωθεί ομοιόμορφα.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τους κεφτέδες με τη σάλτσα μακάλο σε πιάτα και ραντίζουμε με το μείγμα ελαιόλαδου-πάπρικας.
  2. Εναλλακτικά, αντί να ρίξουμε τη σκόνη κρόκου μέσα στο μακάλο, μπορούμε απλώς να πασπαλίσουμε κάθε μερίδα στο σερβίρισμα.

Λευκά (Μαλαγουζιά, Chardonnay) και ροζέ (Ξινόμαυρο) από την περιοχή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου