Διαδικασία
- Για τον γιορτινό τραχανά με σάλτσα μανιταριών, ξεκινάμε με τη σάλτσα μανιταριών. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε 300 ml νερό, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τραχανάς
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τον τραχανά για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει η σούπα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να αποκτήσει ο τραχανάς κρεμώδη υφή.
- Σερβίρουμε τον τραχανά σε πιάτα με 1 κουτ. σούπας σάλτσα μανιταριών στο κέντρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου