Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο



1833: Ο Όθωνας γίνεται ο πρώτος σύγχρονος βασιλιάς της Ελλάδας.

1885: Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας για τη βαριά φορολογία και του διπλωματικού επεισοδίου Νίκολσον.

1922: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα (σήμερα Το Βήμα), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της ήταν ο Δημήτριος Λαμπράκης.

1952: Η πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη ανεβαίνει στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου ως Ελισάβετ Β’, μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’.

1930: Η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.

1943: Ο οικονομικός πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Νέστλερ, σε έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 1943 εμβασθέντα 6.000.000.000 δραχμές, αναλογούν 3.000.000.000 δραχμές εις τον Γενικόν Λογαριασμόν (δηλαδή έξοδα κατοχής) και 3.000.000.000 εις τον Ειδικόν Λογαριασμόν (δηλαδή πιστώσεις)». Αυτή η επισήμανση καταδεικνύει ότι οι αρχές Κατοχής «δανείζονταν» χρήματα από την Ελλάδα.

1958: Τραγωδία χτυπά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν το αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα συντρίβεται στο Μόναχο, κατά την τρίτη απόπειρα απογείωσης μετά από ανεφοδιασμό. Συνολικά 23 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους οκτώ ποδοσφαιριστές, τρεις παράγοντες, οκτώ δημοσιογράφοι, δύο μέλη του πληρώματος και δύο ακόμα επιβάτες. Η ομάδα επέστρεφε από το Βελιγράδι, έχοντας προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μετά το 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα. Ανάμεσα στους επιζώντες βρίσκονται ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο προπονητής Ματ Μπάσμπι, ο οποίος θα καταφέρει αργότερα να ξαναχτίσει την ομάδα και να την οδηγήσει στη δόξα. Το δυστύχημα, γνωστό ως η «Τραγωδία του Μονάχου», παραμένει μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

1971: Ο αστροναύτης, Άλαν Σέπαρντ, πατά το πόδι του στη Σελήνη και… παίζει γκολφ!

1979: Οι πρώτες 270 γυναίκες στον Ελληνικό Στρατό ξεκινούν τη βασική τους εκπαίδευση.

1982: Το υπουργείο Παιδείας καταργεί τις μαθητικές ποδιές στα σχολεία, βάζοντας τέλος σε μια πολυετή παράδοση που είχε επιβληθεί ως σύμβολο ομοιομορφίας και πειθαρχίας.

2004: Ξεκινά 7ο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι εργασίες αρχίζουν με ομόφωνη έγκριση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος και με αποχαιρετιστήρια ομιλία του Κώστα Σημίτη. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ολοκληρώνονται με ανοιχτή ψηφοφορία σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία ανταποκρίνονται πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.

2015: Χάνονται τα ίχνη του 20χρονου Ρεθυμνιώτη σπουδαστή, Βαγγέλη Γιακουμάκη, από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε για δεύτερο χρόνο. Στις 15 Μαρτίου συγκλονίει το πανελλήνιο η τραγική κατάληξη της υπόθεσης. Βρέθηκε η σορός του σπουδαστή σε προχωρημένη σήψη, στην περιοχή ανάμεσα σε Ανατολή και Κατσικά, στα Γιάννενα. Δίπλα του εντοπίστηκε μαχαίρι και ο φοιτητής έφερε τραύμα στο δεξί του χέρι.

2020: Η Κριστίνα Κοχ επιστρέφει στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχοντας παραμείνει επί 328 συνεχόμενες ημέρες στο Διάστημα, η μεγαλύτερη παραμονή για οποιαδήποτε γυναίκα στα χρονικά.

Γεννήσεις

1911 – Ρόναλντ Ρήγκαν, 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ (1981-1989), πρώην ηθοποιός, που σηματοδότησε τη συντηρητική πολιτική στροφή της χώρας

1912 – Εύα Μπράουν, γερμανίδα σύζυγος του Αδόλφου Χίτλερ, αυτοκτόνησε μαζί του στο καταφύγιο της καγκελαρίας το 1945

1932 – Φρανσουά Τρυφώ, γάλλος σκηνοθέτης, από τους πρωτοπόρους του γαλλικού Νέου Κύματος, με ταινίες όπως «Τα 400 Χτυπήματα»

1945 – Μπομπ Μάρλεϊ, τζαμαϊκανός μουσικός, θρυλική φιγούρα της ρέγκε, που μετέδωσε το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας σε όλο τον κόσμο

1962 – Αξλ Ρόουζ, αμερικανός τραγουδιστής, frontman των Guns N’ Roses, από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του ροκ μουσικού στερεώματος

Θάνατοι

1515 – Άλδος Μανούτιος, ιταλός τυπογράφος, εκδότης και λόγιος, γνωστός για την καινοτομία του στη δημιουργία των πρώτων εκδόσεων σε μικρό σχήμα και τη διάδοση της πνευματικής κληρονομιάς της αρχαιότητας

1981 – Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας, σύζυγος του βασιλιά Παύλου Α΄, με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση κατά τη διάρκεια της βασιλείας της

2022 – Μαριανίνα Κριεζή, ελληνίδα στιχουργός, δημιουργός εμβληματικών τραγουδιών και στίχων που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική μουσική, μεταξύ των οποίων και στη «Λιλιπούπολη»

Γιορτάζουν

Φώτιος, Φωτια

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου