Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο


1821: Οι πρόκριτοι Πάνου και Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες, υψώνοντας την επαναστατική σημαία του νησιού. Την ίδια ημέρα, ο Σισίνης στη Γαστούνη και ο Βιλαέτης στον Πύργο ξεσηκώνουν τον λαό, ενισχύοντας τη φλόγα της Εθνεγερσίας στη Δυτική Πελοπόννησο.

1871: Διεξάγονται οι εκλογές του συμβουλίου της Παρισινής Κομμούνας.

1881: Η Θεσσαλία προσαρτάται στην Ελλάδα.

1916: Ο Ρόμπερτ Στράουντ μαχαιρώνει και σκοτώνει έναν φρουρό στις φυλακές του Κάνσας, πράξη για την οποία καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Αργότερα μεταφέρεται στο Αλκατράζ, όπου θα γίνει γνωστός ως ο «Ανθρωπος πουλιά του Αλκατράζ», λόγω των μελετών του πάνω στις ασθένειες των πτηνών, οι οποίες του χάρισαν διεθνή αναγνώριση.

1937: Στο Τέξας, οι καλλιεργητές σπανακιού αναγείρουν το άγαλμα ενός μεγάλου ευεργέτη του κλάδου, του Ποπάι.

1945: Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά από τους Ιάπωνες το στρατηγικής σημασίας νησί Ίβο Zίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1949: Ο Μίκης Θεοδωράκης, που κρατείται στη Μακρόνησο για τις πολιτικές πεποιθήσεις του, αρνείται να υπογράψει δήλωση μετανοίας και βασανίζεται επί δεκάωρο. Θα μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Αθήνας.

1969: Στο Χίλτον του Άμστερνταμ, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο κάνουν το πρώτο «μπέντ-ιν» για την ειρήνη, δηλαδή μία ξαπλωτή διαμαρτυρία, όπου το ζεύγος παραμένει στο κρεβάτι για μέρες, ζητώντας με αυτό τον τρόπο ειρήνη στο Βιετνάμ.

1971: Ξεκινά ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές, όταν το ανατολικό Πακιστάν εξεγείρεται ενάντια στο δυτικό Πακιστάν, διεκδικώντας την ανεξαρτησία του. Η σύγκρουση συνοδεύεται από μαζικές σφαγές και προσφυγικά κύματα, ενώ η Ινδία θα παρέμβει στρατιωτικά υπέρ των αυτονομιστών. Ο πόλεμος θα λήξει με τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους Μπαγκλαντές.

1979: Ο Ανουάρ Σαντάτ, ο Μεναχέμ Μπέγκιν και ο Τζίμι Κάρτερ υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη Συνθήκη Ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ.

1983: Επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από 33χρονη εξορία στη Σοβιετική Ένωση, ο Μάρκος Βαφειάδης, αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και της Κυβέρνησης του Βουνού στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια θα πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ.

1995: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη Σένγκεν για την κατάργηση των ενδοσυνοριακών ελέγχων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επτά από τις δεκαπέντε χώρες την εφαρμόζουν.

1996: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει δάνειο για τη Ρωσία, ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στην οικονομική της εξυγίανση.

1997: Στις ΗΠΑ εντοπίζονται τα πτώματα 39 ανθρώπων, μελών της παραθρησκευτικής οργάνωσης «Πύλη του Παραδείσου» (Heaven’s Gate), οι οποίοι αυτοκτονούν ομαδικά σε έπαυλη στην Καλιφόρνια. Πίστευαν ότι με τον θάνατό τους οι ψυχές τους θα επιβιβαστούν σε διαστημόπλοιο που ακολουθούσε τον κομήτη Χέιλ-Μποπ, σε μία από τις πιο σοκαριστικές μαζικές αυτοκτονίες του 20ού αιώνα.

2000: Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, που έχει ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

2000: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας, διαδεχόμενος τον Μπορίς Γέλτσιν. Η εκλογή του σηματοδοτεί την αρχή μιας μακράς και ισχυρής πολιτικής παρουσίας, με τον Πούτιν να κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή για τις επόμενες δεκαετίες.

2010: Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την ελληνική οικονομία, μετά τη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κλίμα στις αγορές βελτιώνεται προσωρινά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει άνοδο 4,12% και το spread των 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 300 μονάδες βάσης. Η Standard & Poor’s διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB+ με αρνητικές προοπτικές.

Γεννήσεις

1904 – Ξενοφών Ζολώτας, έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός, καθηγητής και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, γνωστός διεθνώς για τις ομιλίες του στα αγγλικά με ελληνικές λέξεις.

1911 – Τενεσί Ουίλιαμς, αμερικανός δραματουργός, από τους κορυφαίους του 20ού αιώνα, δημιουργός εμβληματικών έργων όπως «Λεωφορείον ο Πόθος», «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» και «Η γλυκιά μου Ιρμαγάρδη».

1931 – Λέοναρντ Νίμοϊ, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός παγκοσμίως για τον ρόλο του Σποκ στη σειρά Star Trek, που τον καθιέρωσε ως εμβληματική φιγούρα της επιστημονικής φαντασίας.

1935 – Μαχμούντ Αμπάς, παλαιστίνιος πολιτικός, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005, με σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

1944 – Νταϊάνα Ρος, αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, θρύλος της soul και pop μουσικής, που ξεκίνησε με τις The Supremes και συνέχισε με εντυπωσιακή σόλο καριέρα, με επιτυχίες όπως «Ain’t No Mountain High Enough» και «Endless Love».

1973 – Λάρι Πέιτζ, αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών και επιχειρηματίας, συνιδρυτής της Google, μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στην ιστορία της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

1985 – Κίρα Νάιτλι, αγγλίδα ηθοποιός, γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες «Περηφάνια και Προκατάληψη», «Atonement», «The Imitation Game» και τη σειρά «Οι Πειρατές της Καραϊβικής».

Θάνατοι

1827 – Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, γερμανός συνθέτης, από τις σημαντικότερες μορφές της κλασικής μουσικής, που γεφύρωσε την κλασική και τη ρομαντική εποχή με έργα όπως η 5η και η 9η Συμφωνία, παρ’ όλο που συνέθετε όντας κωφός.

1940 – Σπύρος Λούης, έλληνας μαραθωνοδρόμος, ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.

2015 – Τούμας Τράνστρεμερ, σουηδός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2011, γνωστός για τη λιτή, στοχαστική και υπαρξιακή ποίησή του, που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 60 γλώσσες.

Γιορτάζουν

Γαβριήλ, Γαβριηλία, Γαβριέλα

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Ημέρες Δράσης για τη Στέγαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου