Υλικά
Βάρος: 2.500 γρ.
- Για να ετοιμάσουμε το ζαμπόνι απειραθίτικο προμηθευόμαστε ένα μικρό χοιρινό μπούτι περίπου 2,5 κιλά, με το δέρμα και το κόκαλο.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο που να χωράει άνετα το μπούτι και το γεμίζουμε κατά το 1/4 με ψιλό αλάτι (περίπου 2 κιλά).
- Βάζουμε το μπούτι στο αλάτι με το δέρμα προς τα κάτω και το ανασηκώνουμε ελαφρώς από την άρθρωση από όπου ξεκινάει το κότσι.
- Γεμίζουμε το κενό με αλάτι.
- Το στερεώνουμε σε αυτή τη θέση ώστε να διευκολύνουμε την απώλεια υγρών και σκεπάζουμε όλο το μπούτι με μπόλικο ψιλό αλάτι (άλλα 2 κιλά περίπου).
- Μετά από 5-6 μέρες θα εμφανιστούν ρωγμές στο αλάτι, τις οποίες καλύπτουμε πάλι με καινούργιο αλάτι.
- Αυτές οι ρωγμές οφείλονται στην απώλεια των υγρών του κρέατος, καθώς αφυδατώνεται από το αλάτισμα.
- Μετά από περίπου 10 ημέρες τα υγρά θα έχουν στραγγίξει και δεν θα εμφανίζονται πλέον ρωγμές.
- Με ένα βρεγμένο πανί απομακρύνουμε όλο το αλάτι από το μπούτι και καθαρίζουμε καλά το δοχείο.
- Καλύπτουμε το μπούτι με άφθονα ανάμεικτα σπασμένα πιπέρια (κόκκινο, μαύρο, άσπρο, πράσινο) και 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
- Βάζουμε μπόλικο αλάτι, χοντρό αυτή τη φορά, στο δοχείο, ακουμπάμε το μπούτι και το σκεπάζουμε εντελώς με χοντρό αλάτι (συνολικά περίπου 3 κιλά).
- Το αφήνουμε σε μέρος ξηρό, σκοτεινό και δροσερό για 3 μήνες.
- Το βγάζουμε από το δοχείο, το ξεπλένουμε καλά από το αλάτι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
- Το σερβίρουμε σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο.
Πηγή: Γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου